Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Νίκος Μαγκανάρης (1924 - 2009)

Τον κύριο Νίκο τον γνώρισα το 1984. Νέος Αρχηγός Ομάδας ήμουν και βάφαμε μαζί με τα παιδιά τις κασόνες των Ενωμοτιών, σε μία από τις πρώτες Κυριακές του Σεπτεμβρίου. Τον είδα να κατεβαίνει τις σκάλες της λέσχης, την ώρα της συγκέντρωσης.
- "Εσύ είσαι Αρχηγός εδώ;", με ρώτησε.
- "Τι θέλετε;" του απάντησα.
- "Τον Αρχηγό του Συστήματος", μου είπε και στο ύφος του διέκρινα μία προσμονή.
- "Δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή. Θέλετε κάτι;", του είπα με τη σειρά μου.
- "Είμαι ο ιδρυτής του Συστήματος. Εδώ είστε; Νόμιζα ότι το 24 είχε κλείσει." και το τρακ έγινε χαρά και συγκίνηση.
Το Σύστημα πράγματι είχε μείνει κλειστό για 2 χρόνια και όταν το ξαναλειτουργήσαμε ήμασταν παιδιά 15 και 17 χρονών, χωρίς μεγαλύτερους να μας συνδέουν με την ιστορία του. Από τότε που ο κύριος Νίκος κατέβηκε τη σκάλα ήταν σαν να βρήκαμε τον πατέρα μας.



Ευχαριστώ τον Παύλο τον Συμπερά, Α.Σ. του 24ου Συστήματος Αεροπροσκόπων για το μικρό βιογραφικό και το video του Νίκου Μαγκανάρη.

Γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα, στο ισόγειο του σπιτιού που ζει μέχρι σήμερα η οικογένεια Μαγκανάρη. Ο πατέρας του, ξυλουργός στο επάγγελμα, έχοντας έρθει από τη Νάξο, διατηρούσε βιοτεχνία επίπλων. Ο ίδιος, από πολύ μικρός εντάχθηκε στις τάξεις του Προσκοπισμού, συμμετέχοντας ως ενεργό μέλος του 36ου Συστήματος Προσκόπων Κολωνού. Το Δεκέμβριο του 1946, σε ηλικία 22 ετών, ιδρύει το 24ο Σύστημα Προσκόπων, μαζί με τους Κώστα Κυριακού, Ανάργυρο Κατζό και Πάτροκλο Βερούκη, οι οποίοι προέρχονταν επίσης από το 36ο Σύστημα. Το νέο Σύστημα στεγάστηκε αρχικά σε ένα υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος. Το Νοέμβριο του 1949 παραδίδει την ηγεσία του Συστήματος στον Στέλιο Κουλετάκη, καθώς είχε έλθει η ώρα να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
Ο Νίκος Μαγκανάρης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και εκτός Προσκοπισμού. Σπούδασε σχέδιο επίπλου και ανέλαβε την ευθύνη της οικογενειακής επιχείρησης μαζί με τον αδελφό του. Στις 24 Αυγούστου 1968 παντρεύτηκε στην Αθήνα τη Μαρία Ισπανοπούλου, η οποία κατάγεται επίσης από τη Νάξο, με την οποία απέκτησαν ένα γιο.
Διετέλεσε τακτικό μέλος της Γ.Σ./Σ.Ε.Π. Το Σ.Ε.Π., αναγνωρίζοντας την προσφορά του στον ελληνικό Προσκοπισμό, τον έχει τιμήσει με το μετάλλιο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη διάκριση για έναν Πρόσκοπο. Ο Νίκος Μαγκανάρης ήταν συνεχώς δίπλα στο 24ο Σύστημα και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του.
Επέστρεψε στο Δημιουργό στις 30 Δεκεμβρίου 2009. Για τον Ελληνικό Προσκοπισμό ο Νίκος Μαγκανάρης ήταν ένα άξιο στέλεχος. Για όλους εμάς, τους προσκόπους του 24ου Συστήματος ήταν ο Αρχηγός μας!

3 σχόλια:

  1. Ο Νίκος Μαγκανάρης στα δύσκολα οικοινομικά χρόνια για το ΣΕΠ 1991 -1995 διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΚΣ της Γενικής Εφορείας. Υπο την Προεδρεία του συγκετρώθηκαν χρήματα για τις εκδόσης του ΣΕΠ την περίοδο εκείνη καθώς και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδοων της Γενικής Εφορείας. Ήταν ένα αισιόδοξο και ακούραστο στέλεχος της Προσκοπικής Κίνησης.

    Χρήστος Μ. Λυγερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό ταξίδι κύριε Νικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέποντας αυτό το βίντεο και διαβάζοντας αυτό το κείμενο για τους Κύριους Νίκο Μαγκανάρη , Κώστα Κυριακού, Ανάργυρο Κατζό και Πάτροκλο Βερούκη , επίσης πρώην ενεργά μέλη του 36ο Συστήματος Προσκόπων Κολωνού.
    Για έμενα δένουν περισσότερο η δεσμοί φίλιας ανάμεσα στο 24ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Κολωνού και στο 37ο Σύστημα Προσκόπων Κολωνού .
    Αφού οι Ιδρυτές και των δυο Συστημάτων ήταν ενεργά μελή του 36ο Συστήματος Προσκόπων Κολωνού που Ιδρύθηκε κάπου Προπολεμικά το 1933.
    Τέλος Η Ιστορία δεν αλλάζει δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή