Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Για κάτι παιδιά 15 - 18 ετών

Τι είναι αυτό που κάνει έναν τόπο ιδιαίτερο; Τα ωραία σπίτια, τα ψηλά βουνά, οι γαλανές ακτές; Στ’ αλήθεια τι; Οι άνθρωποι, η γλώσσα, οι συνήθειες ενός λαού, δεν κλείνονται απαραίτητα στα στενά γεωγραφικά σύνορα που ένας χάρτης ορίζει.
Απόδειξη ήταν για μας, την Κοινότητα Ανιχνευτών της Τ.Ε. Κολωνού και την 19η Κοινότητα Ανιχνευτών Κεραμεικού, το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε στα Eλληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και στη Σικελία, από την 1 ως τις 14 Αυγούστου 2009.
Πόσο απλά μπορεί κανείς να βιώνει τη ζωή του; Απλά και αληθινά, οι ελληνόφωνοι της Απουλίας και της Καλαβρίας, “γαντζωμένοι” από το καράβι της Ιστορίας και των Μύθων, διατηρούν μέσα στους αιώνες αναλλοίωτη τη φλόγα του ελληνισμού. Στο βλέμμα τους καθρεφτίζεται η προσδοκία της δικής τους “Ιθάκης”, ενώ στα λόγια τους, griko ή grekaniko, διατείνεται ο νόστος για έναν τόπο που οι περισσότεροι δεν γνώρισαν και ούτε θ’ αντικρίσουν ποτέ…
Για τις δεκατέσσερις μέρες που οδοιπορήσαμε εκεί, εμείς ήμασταν ο αέρας, η γη, ο ήλιος, τα νησιά, η θάλασσα, η φωνή….. η Ελλάδα!
Πως μοιράζεται σε χίλια κομμάτια μια ιδέα και πως μετουσιώνεται σε ζωή; Σίγουρα όχι επιπόλαια, μα ούτε και με άκρατη επιδεξιότητα.
Η ζωή μοιράζεται στα τρία, εγώ, εσύ, αυτός… και γυρίζει γύρω - γύρω διαγράφοντας μεγάλους κύκλους, όπως ο χορός. Ώσπου ξαφνικά, κάπου, κάπως, κάποτε συναντιέται ξανά και γίνεται ένα, εμείς… και είναι πάντα ευλογημένη η στιγμή αυτή.
Αυτά τα σταυροδρόμια ανιχνεύουμε και τα μετράμε πόντο - πόντο, σε κάθε ανάσα, σε κάθε επίπονο βήμα…
Παίρνουμε αζιμούθιο απ’ τις καρδιές των ανθρώπων και τραβάμε μπροστά. Έτσι απλά γιατί πάντα τελικά... “η ζωή τρία γράμματα”!
Παιδιά σας ευχαριστούμε γι' αυτό που μας χαρίσατε χτες το βράδι στην Τεχνόπολη. Ευχαριστούμε εσάς και τους βαθμοφόρους σας που υπάρχετε και μας δίνετε οξυγόνο από τα πνευμόνια σας και χρώματα από τη ματιά σας.
Ευχαριστούμε Ιππόκαμπε, Ράμα, Γκιώνη, Λούι, Ράκσα, Δράκαινα που μάθατε τα παιδιά να ακούν τέτοιες μουσικές και να πλάθουν τέτοια παραμύθια.
Ευχαριστούμε έλληνες από το Salento, Mattia, Luigi, Roberta, Ilaria, Cosimo, Sabrina.
Ευχαριστούμε Ευτυχία και Τζάκαλα.
Να είστε πάντα καλά...

4 σχόλια:

  1. Για εμάς, τα ενήλικα μέλη της Κίνησης, ο προσκοπισμός δεν είναι μόνο παιχνίδι...
    Αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση με μεγάλη παιδαγωγική και συνάμα κοινωνική αξία...
    Συμβαίνει δε το εξής παράδοξο.
    Είναι ο μόνος χώρος στον οποίο δουλεύουμε ακατάπαυστα, αγωνιούμε, δεν πληρωνόμαστε (ευτυχώς) και στο τέλος αισθανόμαστε περισσότερο την ανάγκη να πούμε ευχαριστώ παρά να μας πούνε μπράβο...
    Ευχαριστώ, στους γονείς που μας εμπιστεύονται...
    Ευχαριστώ, στα παιδιά που μας διαλέγουν....
    Ευχαριστώ, στους φίλους που μας ανέχονται.....
    Ευχαριστώ, στους Αρχηγούς που μας εμπνέουν....
    Ευχαριστώ, στο Θεό που μας αξιώνει να βιώνουμε στιγμές όπως τις χθεσινές...

    σας ευχαριστώ όλους πολύ!!!

    Με προσκοπική αγάπη και εκτίμηση

    Δημήτρης Καίλης ( Ιππόκαμπος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Ιππόκαμπε που μας δίνεις το δικαίωμα να ονειρευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια της κας Δουβλίδου, από τον Αθήνα 984. Οι εργαζόμενοι και οι τεχνικοί που δούλευαν την Κυριακή το απόγευμα στην Τεχνόπολη, σήμερα μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τη χτεσινή εκδήλωση.
    Δεν ήξεραν ότι οι Πρόσκοποι κανουν τέτοιες δραστηριότητες και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τα παιδιά όπως τα γνώρισαν στις πρόβες, όσο και από το επίπεδο του κόσμου στην παρουσίαση.
    Της εξήγησα ότι αυτός είναι ο Προσκοπισμός. Της είπα επίσης ότι η 15η Κ.Α. του Κολωνού το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε μία εξίσου σημαντική Μεγάλη Δράση στον Έβρο και στην Πόλη, όπου τα παιδιά τα δέχτηκε ο ίδιος ο Πατριάρχης.
    Παιδιά, οι άνθρωποι εκεί έξω ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ. Πραγματικά αδικούμε τον εαυτό μας με το να μην προβάλλουμε το έργο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητά ενήλικα στελέχη των Ανιχνευτών της Τ.Ε Κολωνού - Κεραμικού και της 19ης Κ.Α. Κεραμικού

    Συγχαρητήρια για αυτά που ονειρεύεστε, σέβεστε, αγαπάτε και πραγματοποιείτε με υπευθυνότητα προς την ιστορία και το όνομα του Ελληνικού Προσκοπισμού.

    Αυτό που δίνει δύναμη σε μας τους μεγαλύτερους να συνεχίζουμε να είμαστε ενεργοί πρόσκοποι είναι να βλέπουμε την ορθή εφαρμογή της προσκοπικής μεθόδου αγωγής να γίνεται πράξη από τους νέους της Κίνησης μας. Και εσείς από τα λίγα και καλά που είδα το κάνετε.

    Συνεχίστε να είστε σωστοί πρόσκοποι και παράδειγμα είναι σημαντικό για όλους.

    Χρ.Λυγερός
    Αν. Γενικός Έφορος ΣΕΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή