Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Αίτνα ξύπνησε.

Το μάγμα ασφυκτιούσε. Και ζητούσε δίοδο. Εντονες οι δονήσεις στο εσωτερικό του ηφαιστείου και έπειτα ξεχύθηκαν αμέτρητοι φωτεινοί πίδακες λάβας σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον ουρανό της Κατάνια, στη Σικελία. Η Αίτνα είχε ξυπνήσει για δύο ώρες από τον ύπνο της...

Το ηφαίστειο της Αίτνας έδωσε και πάλι σημεία ζωής χθες τη νύχτα, με μια μικρή έκρηξη που εκτόξευσε λάβα στις πλαγιές του βουνού. Ένα σύννεφο στάχτης απλώθηκε στον ουρανό, υποχρεώνοντας το κοντινό αεροδρόμιο να κλείσει.

H Αίτνα έχει ύψος 3.350 μέτρα και δεσπόζει στο σικελικό τοπίο. Η δραστηριότητά της ποικίλλει. Κάποιες φορές εκρήγνυται ο κρατήρας, άλλες το μάγμα ξεπηδά από τις πλαγιές, ενώ στις θεαματικότερες εκρήξεις συμμετέχουν και ο κρατήρας και οι πλαγιές. Εκρήξεις σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Η πιο αξιομνημόνευτη των τελευταίων δεκαετιών σημειώθηκε το 2002 - 2003, όταν η ηφαιστειακή τέφρα διέσχισε το Ιόνιο και έφθασε μέχρι την Κεφαλονιά.

Καλοκαίρι 2009: Ανάβαση της 19ης Κοινότητας Ανιχνευτών και της Κοινότητας Ανιχνευτών της Τ.Ε. Κεραμεικού- Κολωνού στην Αίτνα (3.350 μ.).

Οι περισσότερες εκρήξεις του ηφαιστείου δεν είχαν θύματα. Ομως η πιο βίαιη καταγεγραμμένη έκρηξη της Αίτνας σημειώθηκε το 1669 και από αυτήν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 15.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου