Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα φώτα στην Ακαδημία Πλάτωνος!


Μία πολύ ευχάριστη είδηση ακούστηκε σήμερα το πρωί από το ραδιόφωνο, την οποία φυσικά και έψαξα περαιτέρω.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του Υπ. Πολιτισμού, αποφασίσθηκε η απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών που περιβάλλουν τους αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ του Κεραμεικού και της Ακαδημίας Πλάτωνος. Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πολλά χρόνια οριοθετείται η ενοποίηση των 2 αυτών ιστορικών αρχαιολογικών χώρων, ίσως των ιστορικότερων της Αρχαίας Αθήνας.

Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος ως κάτοικος της Ακαδημίας Πλάτωνος, που η γειτονιά στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και εδρεύει το 24ο Σύστημα Α/Π Κολωνού, πρόκειται να αποτελέσει τα προσεχή χρόνια το κέντρο του ενδιαφέροντος για τον αρχαίο πολιτισμό της Αθήνας, αφού, όπως αναφέρεται και σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα", στην περιοχή αυτή έχει χωροθετηθεί και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.


Εφημερίδα "Το Βήμα" - 22/12/2010 - ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Αρχαιολογικό άλσος 130 στρεμμάτων αποκτά η Αθήνα στην περιοχή μεταξύ του Κεραμεικού και της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για την έκταση, που αρχίζει από την οδό Πειραιώς και φθάνει ως την οδό Κρατύλου όπου βρίσκεται το περιστύλιο της Ακαδημίας, ένα χώρο υψίστου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που τώρα καθίσταται δυνατόν να αναδειχθεί μέσω των απαλλοτριώσεων, οι οποίες αποφασίσθηκαν μόλις χθες το βράδυ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού. Στην ουσία πρόκειται για μία αναριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, η ενότητα και η συνολική έκταση του οποίου διακόπτεται σήμερα από παρεμβαλλόμενες ιδιοκτησίες.


Περί τα δέκα στρέμματα (9.740 τ.μ.για την ακρίβεια) αποφασίσθηκε να απαλλοτριωθούν. Μεταξύ αυτών και ένα τεράστιο οικόπεδο στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθεί κτίριο γραφείων πέντε ορόφων. Από αυτό απαλλοτριώνονται τα 5.520 τ.μ. (συνολική έκταση 6.668 τ.μ.) δεδομένου ότι εισχωρούν στον αρχαιολογικό χώρο ενώ βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και με την Ιερά οικία, που είναι το σημαντικότερο μνημείο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Παράλληλα αποφασίσθηκαν οι απαλλοτριώσεις ορισμένων μικρών ιδιοκτησιών που βρίσκονται επί της οδού Φάωνος ενώ αντίθετα εξαιρέθηκαν αυτή τη φορά παλαιότερες κηρυγμένες απαλλοτριώσεις ακινήτων επί της οδού Πλάτωνος. Κι αυτό γιατί ο δρόμος που διέρχεται από το σημείο αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί, έτσι τα οικόπεδα δεν θα είναι δυνατόν να ενταχθούν κι αυτά στον αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή και συγκεκριμένα σε 30 στρέμματά της, έχει χωροθετηθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών, για το οποίο η Νομαρχία Αθηνών διέθεσε προσφάτως 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνταχθούν οι μελέτες ανέγερσης. Επιπλέον προγραμματίζεται σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων του Δημοσίου Σήματος και των άλλων παρόδειων νεκροταφείων της περιοχής.

Για την ανάπλαση και την αναβάθμιση αυτής της περιοχής συνεργάζονται το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων ανέρχεται στα 3.617.790 ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν εξ ημισείας.

Πορεία αρχαιολογικής διαδρομής από τον Κεραμεικό μέχρι την Κρατύλου μέσω της οδού Πλαταιών πρόκειται να διαμορφώσει εξάλλου η Ενοποίηση στο πλαίσιο αυτών των δράσεων. Πρόκειται πάντως για μία πορεία χαραγμένη στην … άσφαλτο _επί του παρόντος τουλάχιστον _ αφού θα σημανθεί με χρωματιστές γραμμές αλλά και φυτεύσεις και ενημερωτικές πινακίδες. Επιτέλους η Ακαδημία Πλάτωνος φαίνεται ότι βγαίνει από την απαξίωση.

Παύλος Συμπεράς (Κόνδορας)
Α.Σ. 24ου Σ. Α/Π Κολωνού

3 σχόλια:

  1. Και έτσι θα ενοποιηθεί και η Τοπική μας Εφορεία.
    Ο Κεραμεικός θα ενωθεί επιτέλους με τον Κολωνό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο πολιτισμός δεν ορίζεται σ' αυτό που υπάρχει αλλά σ' αυτό που αξιοποιείται....
    Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παύλο με το που θα φτιαχτεί ο ενιαίος αρχαιολογικός χώρος το 24ο θα ετοιμάσει ένα μεγάλο παιχνίδι για όλες τις Ενωμοτίες του Κεραμεικού - Κολωνού. Έτσι για την ιστορία της γειτονιάς σας (μας)...
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή