Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Πολύ κουβέντα και καμία έκπτωση

ΣΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΛΜΥΡΑ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ - ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΜΑΤΑ - ΕΧΩ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Με γνώμονα τα παραπάνω λόγια, παίρνω το θάρρος να κλέψω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και να μοιραστώ μαζί σας έναν προβληματισμό μου, για ένα θέμα που νομίζω πως πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το νέο Δ.Σ., παράλληλα με τα θέματα Δημοσίων Σχέσεων, Οικονομικών, Ακίνητης Περιουσίας και άλλα αναγκαία σίγουρα ζητήματα για την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της ορθής λειτουργίας της Κίνησης, τα οποία όμως από μόνα τους δεν διασφαλίζουν την ποιότητα της Αποστολής μας.
Τα ανήλικα μέλη μας, από την πρώτη στιγμή που έρχονται στην Κίνηση, νοιώθουν την ύπαρξη Αρχών τις οποίες καλούνται να τηρήσουν καθώς και ένα σύστημα προόδου που αποτυπώνει την ζωή τους μέσα στο τμήμα. Όλη αυτή η διαδικασία χαλαρώνει μόλις το μέλος συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Από εκεί και πέρα πρακτικά οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει οτιδήποτε, αρκεί να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της ηλικίας και της προσκοπικής εκπαίδευσης. Το πρώτο έρχεται με το πέρασμα του χρόνου, για το δεύτερο αρκεί να αφιερώσεις τρία τριήμερα.
Αυτό νομίζω ότι είναι και το σημείο από όπου «βάζουμε» νερά, αφού δεν εξασφαλίζουμε επαρκώς την καταλληλότητα των ενήλικων στελεχών μας. Και όταν η ποιότητα του Προσκοπικού Έργου στα ανήλικα μέλη της Κίνησης δεν είναι αυτή που πρέπει, μόλις αυτά ενηλικιώνονται ενσωματώνονται με την σειρά τους στο ακατάλληλο υλικό αυξάνοντας το με μαθηματική πρόοδο. Φαύλος κύκλος.
Κατά την άποψη μου αυτό είναι το πιο δύσκολο μονοπάτι που έχει να ανέβει το νέο Δ.Σ. Πρέπει τα 100 χρόνια να γίνουν ώρα μηδέν του Ελληνικού Προσκοπισμού. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο προσκοπικό κομμάτι και στην αξιολόγηση των Ενήλικων Στελεχών της Κίνησης. Να χτίσουμε μια νέα εποχή όπου θα παίζεται παντού το ίδιο Προσκοπικό Παιχνίδι χωρίς αποκλίσεις.
Πώς θα γίνει η ίαση; Πάντως σίγουρα όχι με αυτοΐαση, με ευχολόγια και με μεθόδους που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα και μας έχουν οδηγήσει στο πρόβλημα. Πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση σε θέσεις κλειδιά: Α.Σ., Τ.Ε., Π.Ε. & Ε.Π., ακολουθία που δεν προκύπτει από τη διοικητική διαβάθμιση αλλά από τη βαρύτητα της θέσης. Οι Α.Σ. είναι τα πρόσωπα στα οποία πρέπει να πέσει το βάρος μίας σοβαρής και διαφορετικής από τη σημερινή επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Αυτοί θα γίνουν το Προσωπικό Παράδειγμα αλλά και ο Φάρος των ενήλικων στελεχών των τμημάτων.
Αυτό είναι ένα προσχέδιο για την ανατροπή της κατάστασης και την αποφυγή του αδιέξοδου. Το σίγουρο είναι ότι θέλει πολύ κουβέντα και καμία ΕΚΠΤΩΣΗ.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ενεργό μέλος της Κίνησης
Για ένα προσκοπισμό που δεν θα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά θα είναι στόχος της …

1 σχόλιο: