Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Σκέψεις για τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης

Σε λίγες μέρες όλοι μας θα κληθούμε να συμμετάσχουμε στη Γ.Σ./Σ.Ε.Π. Ο ρόλος μας είναι σημαντικός και συνάμα δύσκολος. Ως ενεργά μέλη της Κίνησης οφείλουμε να παρακολουθούμε και να έχουμε άποψη για τα τεκταινόμενα για να αποφασίσουμε μόνοι μας, χωρίς γραμμές, χωρίς ομάδες και αγέλες βαθμο(ψηφο)φόρων, χωρίς εν τέλει τα πράγματα να γίνουν για μας χωρίς εμάς.
Αξιολογώντας την πορεία των προσκοπικών πραγμάτων τα τελευταία χρόνια, εκτιμώ πως είναι καιρός να αναδείξουμε ένα Δ.Σ. ανάμεσα στα μέλη του οποίου θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που παράλληλα με τη θεωρητική τους κατάρτιση, την ωριμότητα και την κοινωνική τους καταξίωση, γνωρίζουν άριστα το προσκοπικό παιχνίδι και έχουν μεστώσει προσκοπικά μέσα από τη δουλειά τους στα τμήματα και στα Συστήματα. Αυτή η Γ.Σ. θεωρώ ότι έχει την ωριμότητα να αναδείξει ένα Δ.Σ. που θα μπορεί να συζητήσει για παιδαγωγική και για μεθοδολογία, αποτελούμενο από προσκόπους με σοβαρότητα, πληρότητα και οντότητα, προσωπικότητες ανεξάρτητες και αυτόνομες, που παίρνουν θέση και ενεργούν σύμφωνα και μόνο με τη συνείδησή τους. Αυτό που θα ήθελα εν τέλει από το Δ.Σ. και κατ’ επέκταση από τη διοίκηση του Σ.Ε.Π. είναι να απαρτίζεται από ανθρώπους, τους οποίους όταν τους γνωρίσουν οι Βαθμοφόροι της Τοπικής μου Εφορείας να μπορώ τους πω: «Φίλε, τον βλέπεις αυτόν; Αυτήν την ολοκληρωμένη προσωπικότητα τη σμίλεψε ο Προσκοπισμός. Τέτοιος άνθρωπος να γίνεις κι εσύ». Και ξέρω ότι αυτό θα το θέλαμε όλοι.
Επιθυμία αυτού εδώ του blog είναι να δώσει βήμα κυρίως στους νεότερους βαθμοφόρους, μέλη της Γ.Σ., που όντας μακριά από υψηλά διοικητικά πόστα δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να επικοινωνούν τις απόψεις τους. Το «Γεια Χαρά» προσφέρει τον ιστοχώρο του σε όποιον φίλο είναι μέλος της Γ.Σ, υποψήφιος για το Δ.Σ. ή όχι , όπου μπορεί να αναρτήσει σε σχόλιο ή post τις απόψεις του για την επόμενη μέρα της Κίνησης.
Ελπίζω και θεωρώ χρήσιμο να "ρέει" ένας διαδικτυακός διάλογος μεταξύ μας, σύγχρονα, πολιτισμένα και προσκοπικά μέχρι το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, που θα έχουμε τη χαρά να τα πούμε κι από κοντά. Κι ας μην ξεχνάμε πως, ότι κι αν πιστεύει ο καθένας, σε όσα κι αν διαφωνήσαμε, στις 24 Ιανουαρίου θα εξακολουθούμε να είμαστε αδέλφια. Θα βάλουμε ξανά το μαντήλι μας και θα παίξουμε μαζί, θα φορέσουμε το σακίδιό μας και θα περπατήσουμε και πάλι στο ίδιο μονοπάτι.
Κάντε κλικ στα σχόλια λοιπόν.

16 σχόλια:

  1. δεν ειμαι νεος βαθμοφορος και δεν συμμετεχω πλεον στη ΓΣ. Παρολα αυτα χαιρομαι που επιτελους υπαρχει η δυνατοτητα ανταλλαγης και εκφρασης αποψεων. Θα ηθελα καποια στιγμη να εκφρασω καποιες σκεψεις σχετικα με το προφιλ των μελων του ΔΣ αλλα και για τη λειτουργια-συνθεση της ΓΣ, μια μικρη καταθεση εμπειριων.

    Καλη αρχη

    Σκιουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «=Αξιολογώντας την πορεία των προσκοπικών πραγμάτων τα τελευταία χρόνια,-»

    Να βάλουμε κάτω τα κριτήρια αξιολόγησης!
    Ας θυμηθούμε σε τι υποσχεθήκαμε!!!

    Ο Νόμος του Προσκόπου
    1. Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο
    του
    2. Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον
    εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους
    3. Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία
    4. Ο Πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε Πρόσκοπο
    5. Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους
    άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.
    6. Ο Πρόσκοπος αγαπά την φύση και προστατεύει το
    περιβάλλον
    7. Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος
    8. Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου
    9. Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του
    10. Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του

    Αυτές είναι οι ρίζες μας και αν δεν τις κρατήσουμε γερές το δέντρο θα πέσει!

    "Από ένα βαλανίδι ξεπήδησε μια δρυς
    είναι βαθιές οι ρίζες και ο κορμός βαρύς..."

    Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να βγούμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μάτια με τα οποία βλέπει ο κάθε ένας μας τον Ελληνικό Προσκοπισμό ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ με την πάροδο των ετών… Δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό, ή λάθος, καλό, ή κακό, εμένα πάντως μου φαίνεται πως είναι μια πραγματικότητα.
    Όταν ήμουν νεαρός βαθμοφόρος δεν πέρναγε καν από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα, ως μέλος μιας κίνησης νέων, να συμμετάσχω σε ένα όργανο όπως αυτό του ΔΣ/ΣΕΠ, αν δεν γινόμουνα τουλάχιστον 55-60 ετών. Θεωρούσα πως η συμμετοχή σε αυτό ήταν για ανθρώπους μεγάλης, ή τουλάχιστον κατά πολύ μεγαλύτερης από εμένα. Θεωρούσα ότι οι άνθρωποι που έμπαιναν στο ΔΣ, ήταν άνθρωποι με πολύ μεγάλη προσφορά στον Ελληνικό προσκοπισμό, που μέσα από την διαδρομή τους, (προσκοπική & προσωπική), καθώς και με την εμπειρία τους, είχαν την δυνατότητα να κρίνουν και να οδηγούν. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πάντα έτσι.
    Γι’ αυτό το λόγο αγωνιστήκαμε για να αλλάξει η σύνθεση της ΓΣ, επί το δημοκρατικότερον, με τα επί θητεία μέλη.
    Σήμερα και ύστερα από μια σημαντική πορεία τόσο μέσα στην ίδια τη ζωή, όσο και μέσα στο προσκοπικό γίγνεσθαι, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να κριθούμε και εμείς, από τα μέλη της ΓΣ και αν έχουμε την συγκατάθεσή τους, να δοκιμάσουμε να οδηγήσουμε τον Ελληνικό προσκοπισμό σε ανεξερεύνητα καινούργια μονοπάτια. Πρέπει το επόμενο ΔΣ να τα πάει καλά, καλύτερα από το προηγούμενο, αυτό πρέπει να ευχόμαστε πάντοτε όλοι μας, για το καλό του Ελληνικού προσκοπισμού. Για το νέο ΔΣ, την πιο μεγάλη σπουδαιότητα θα έχει το θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το σημαντικότερο για την κίνηση. Για τα νέα μέλη του ΔΣ όμως, εκτός από το θετικό αποτέλεσμα, σημασία θα έχει και το ταξίδι. Θα είναι κουραστικό, επίπονο, με περιπέτειες, γνώσεις, καινούργια λιμάνια, αλλά με «Ιθάκη» το θετικό αποτέλεσμα για τον Ελληνικό προσκοπισμό. Αυτό το ταξίδι, άσχετα με την κούραση, θα ήθελα να το ζήσω. Για το λόγο αυτό και θα είμαι υποψήφιος για να εκλεγώ μέλος του ΔΣ/ΣΕΠ.
    Τάκης Δεπάστας
    Τοπικός Εφορος Αρεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια χαρά,

    « Υπόσχομαι στην τιμή μου
    Να εκτελώ το καθήκον μου
    Προς τον Θεό και την Πατρίδα
    Να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση
    Και να τηρώ τον Νόμο του Προσκόπου»

    Αυτά τα απλά λόγια της Υπόσχεσής μας θα ήθελα να θυμίσω σε όλα τα μέλη της Γ.Σ., μιας Υπόσχεσης, που καθημερινά την επαναλαμβάνουν πιτσιρίκια μαζί με τον Αρχηγό τους και φωλιάζει μέσα στην ψυχή τους για πάντα.
    Τα τελευταία χρόνια όμως, μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποια μέλη της Γ.Σ. - τα οποία κινούν και τα νήματα της διοίκησης - μάλλον την ξέχασαν και κινούνται με άλλο μπούσουλα. Χαλάρωσαν τις αρχές τους και έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους.
    Αρχικά χτύπησαν την Ηθική, όταν με διάφορες κινήσεις τους συγκάλυψαν γεγονότα και πράξεις μελών της Κίνησης και στην συνέχεια έβαλαν στόχο τη Δημοκρατία. Ο παλιός Αρχηγός θα κρίνει τον νέο υποψήφιο! Λες και η προσφορά των ενήλικων στελεχών της Κίνησης έχει να κάνει με τα χρόνια της προϋπηρεσίας … αυτό μου φέρνει στο μυαλό δομές από άλλες οργανώσεις.
    Θα ήθελα λοιπόν, το νέο Δ.Σ. που θα βγει από την Γ.Σ. του Γενάρη να ξαναφέρει την Κίνηση μπροστά από την Κοινωνία! Να την βγάλει από το λήθαργο, να της δώσει όραμα και να μας κάνει όλους υπερήφανους που είμαστε μέλη της. Να πάψουν να υπάρχουν ανάμεσα μας μέλη για τα οποία ντρεπόμαστε που φοράμε το ίδιο μαντήλι, τα οποία εκμεταλλεύονται την Κίνηση για προσωπικό τους κέρδος και τα οποία έχουν μεταφέρει την ζούγκλα της κοινωνίας μέσα στην ίδια την Προσκοπική Κίνηση!

    ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
    Ενεργό μέλος της Κίνησης

    Για ένα προσκοπισμό που δεν θα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά θα είναι στόχος της …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι δυνατότητες που έχει ένα συλλογικό όργανο, όπως το Δ. Σ. του ΣΕΠ είναι το γινόμενο των δυνατοτήτων που έχουν τα άτομα που το απαρτίζουν πολλαπλασιασμένο επί τη δυναμική που δημιουργείται από τη συλλογική δράση όλων των μεμονωμένων μελών - ατόμων. Άρα θεωρητικά οι δυνατότητες αυτές είναι απεριόριστες...
    Κάθε συλλογικότητα, ωστόσο, δημιουργεί γύρω της ένα περιβάλλον και μέσα του πρέπει να λειτουργήσει και να δημιουργήσει. Όταν όμως το συλλογικό όργανο δεν λειτουργεί με βάση τις αξίες και τις αρχές τις οποίες έχει κληθεί να υπηρετήσει, αλλά λειτουργεί με βάση την εξυπηρέτηση των ιδίων των μελλών και του περιβάλλοντός τους, τότε κάτι έχει πάει στραβά.
    Οι εκλογές του Ιανουαρίου αποτελούν τη δυνατότητα της κίνησης να επαναπροσδιορίσει τη θέση της μέσα στα κοινωνικά δρώμενα. Η προσπάθεια κανενός δεν μηδενίζεται ούτε ξεκινάμε κάθε φορά από την αρχή. Κρατώντας όσα θετικά έχουν γίνει από την απερχόμενη Διοίκηση πρέπει να προχωρήσουμε με τη δυναμική που μας δίνει η Κίνηση που αντιπροσωπεύουμε. Αυτό, όμως που πρέπει να χαρακτηρίζει το νέο ΔΣ είναι ο σεβασμός στη θεσμική λειτουργία των οργάνων, ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και φυσικά η απομόνωση όσων δεν λειτουργούν με βάση τις αξίες της Κίνησης.
    Κατά τη γνώμη μου, τέλος, πιστεύω ότι όλοι μας θα λειτουργήσουμε καλύτερα όταν ο Προσκοπισμός και ο τρόπος σκέψης που αυτός προτείνει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Όταν ο Προσκοπισμός γίνει τρόπος ζωής τότε σίγουρα η δράση του καθενός μέσα στα συλλογικά όργανα γίνεται πιο καθαρή και πιο αποτελεσματική.

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΑΖΑΚΗΣ
    ΑΚΑ 1ου Σ. Ν/Π Ν.ΦΑΛΗΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια και μιλάμε και σκαφτόμαστε ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ!!!
    Μήπως πρέπει να ξαναθυμηθούμε την Προσκοπική Μέθοδο?

    [IMG]http://i247.photobucket.com/albums/gg146/pscout_photo/PROSK-METHOD-web.jpg[/IMG]

    Αυτά που λέμε και αναλύουμε συνεχώς στις βασικές σχολές μας!! και ότι αν ένα από τα εφτά μπαλάκια δεν κάνουμε σωστά τότε δεν κάνουμε Προσκοπισμό?
    Μήπως αυτά δεν ισχύουν για την εκάστοτε Διοίκηση?

    Ας αναλογιστούμε όλοι μας υποψήφιοι και εκλογικό σώμα πόσο σωστά τα εφαρμόζουμε όλα στην Προσωπική και Προσκοπική ζωή μας και τότε θα δούμε αν το Προσωπικό Παράδειγμα μας χαρακτηρίζει σαν Άτομα και σαν μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας που είναι ο Προσκοπισμός

    Καιρός όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας με στόχο να γίνουμε καλλίτεροι Πρόσκοποι. Αν τυχόν βρεθούμε στην ατμόσφαιρα της υψηλής διοίκησης, όπως λέει και ο φίλος Κώστας, να μπορούμε να κατανοούμε, να αφουγκραζόμαστε, να δίνουμε λύσεις και όραμα σε όλα τα ενήλικα μέλη μας για να αλλάξει το παγιωμένο κακό στερεότυπο ώστε να γίνει πιο ελκυστική και συμμετοχική η διοίκηση για όλους.

    Παντελής Αργυρίου
    Εφ.Εκπ.Π.Ε. Σαρωνικού
    Υποψήφιος ΔΣ/ΣΕΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι από τους πρώτους συνοδοιπόρους όσων πριν πριν είκοσι χρόνια ξεκίνησαν . Τότε λοιπόν στην δεύτερη συνάντηση που έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας είχα πεί στην ολομέλεια:" διακρινω εδώ μέσα πολλούς που θα ήθελαν να γίνουν χαλίφες στη θέση του χαλίφη".
    Και να τόσα χρόνια μετά σταδιοδρεομήσαμε, παντρευτήκαμε, καναμε παιδιά και η αγάπη μας για το προσκοπικό παιχνίδι μας κράτησε κοντά στα παιδιά.
    Οι επίδοξοι όμως χαλίφες αναρηχήθηκαν στην προσκοπική ηγεσία και σαν άλλοι συνδικαλοπατέρες έφτιαξαν την προσκοπική δημοκρατία που ευαγγελιζόμασταν κάποτε σαν τα μούτρα τους.
    Χρόνια τώρα οι αποτυχημένοι βαθμοφόροι ανηλίκων ξεκομένοι από το παλμό της σύγχρονης νεολαίας (όπως αυτοί που τότε το 1987 κατηγορούσαν ) προσπαθούν να μας πείσουν πως έστειλαν τον προσκοπισμό μπροστά , με τα μισά συστήματα να υπολειτουργούν και τα άλλα μισά με δέκα το πολύ παιδιά ανα τμήμα.
    Η πρότασή μου είναι:
    φίλοι βαθμοφόροι μην ψηφίσετε αυτούς που θα σας πουν . Ψηφίστε τον παλιό αρχηγό σας ψηφίστε πετυχημένους βαθμοφόρους ανηλίκων , ψηφίστε βαθμοφόρους που έφαγαν τον προσκοπισμό με το κουτάλι.
    Μην ψηφίσετε νέους γενίτσαρους κατ` επίφαση παιδαγωγούς που δεν έχουν κάνει αρχηγοί κατασκήνωσης ούτε μια φορά.
    Εγώ φίλοι βαθμοφόροι σε αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζω και να σας σας πω την αλήθεια σε μια τέτοια παρόμοια Γενική Συνέλευση δεν ξέρω αν επιθυμήσω στο μέλλον να συμμετέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε ανώνυμε
    σε παρακαλώ ξαναστείλε το σχόλιό σου με ονοματεπώνυμο.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο BP είπε ,το μυστικό για την ανάπτυξη του Προσκοπισμού είναι η συνειδητή δύναμη που ονομάζουμε ''ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ''.
    ΑΛΗΘΕΙΑ αυτό υπάρχει ακόμη η μήπως θα πρέπει να ανασυρθεί από τα ξεχασμένα και παραπεταμένα;
    Εγώ πάντως θέλω να πιστεύω ακόμη ,έστω και την ύστατη στιγμή ,ότι ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ...
    Θα τα ξαναπούμε...
    Λύκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Ανώνυμε

    Στο μονοπάτι της Δημοκρατίας δεν χωράνε κουκούλες με καλυμμένα πρόσωπα, καθώς επίσης και απαξίωση των θεσμών της. Δημοκρατία χωρίς θεσμούς δεν υπάρχει. Το κακό δυστυχώς έρχεται όταν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πάντα είναι διεφθαρμένα και ότι για το «καλό μας» έχουν βρει άλλα μονοπάτια!! Καλά περπατημένα μονοπάτια της διαδικασίας αυτής, είναι η ώθηση του κόσμου στην αποχή από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αποτροπή από την ενασχόληση με τα κοινά πέρα από την οικογένεια του Συστήματος, για να βρουν οι γνωστοί άγνωστοι άδειοι τενεκέδες την ευκαιρία να αναρριχηθούν στην ιεραρχία.
    Ας προσπαθήσουμε ξανά να βάλουμε στην Κίνηση, ψηλά στην κορυφή της πυραμίδας της τα ιδανικά, τις αρχές, τις αξίες, το προσωπικό παράδειγμα, την ζωή στη φύση έτσι ώστε γνωστοί άγνωστοι άδειοι τενεκέδες να βρουν το μονοπάτι που θα τους κάνει χρήσιμους….

    ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
    Ενεργό μέλος της Κίνησης
    Για ένα προσκοπισμό που δεν θα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά θα είναι στόχος της …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Γεια χαρά» φίλοι μου,
    Όταν είχα αναλάβει την ηγεσία του Συστήματος, πριν από αρκετά χρόνια, ο Αρχηγός μου, μου είχε πει: "... να θυμάσαι ότι ο Αρχηγός είναι μοναχός...". Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω πόση ουσία και πόση αλήθεια έκρυβε μέσα της μία μόνο φράση. Προφανώς δεν εννοούσε ότι ο Αρχηγός είναι μόνος του ή πως πρέπει να τα κάνει όλα εκείνος. Απεναντίας, είναι αυτός που εμπνέει, συσπειρώνει, ενώνει, βάζει στόχους και εργάζεται πάντα με κέφι... είναι αυτός που με τη δική του σκέψη οραματίζεται το μέλλον του συνόλου και τελικά, αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιλογές του. Εκείνο που εννοούσε λοιπόν, είναι ότι ο Αρχηγός όπως και ο μοναχός οφείλει αφοσίωση, πίστη στις Αρχές και στις δυνάμεις του και εμπιστοσύνη στους δίπλα του. Και αυτό φίλοι μου, δεν μετριέται με την ώρα και το χρόνο….
    Προς αναζήτηση Αρχηγών που επί τέλους να μας εμπνέουν... ευελπιστώ.
    Χωρίς πολλά, αλλά όχι πια με το τίποτα.

    Ανίχνευε Υψηλότερα και Ευρύτερα
    Δημήτρης Καίλης (Ιππόκαμπος)
    Μέλος Γ.Σ./Σ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί φίλοι,
    "Γεια Χαρά" και από εμένα!
    Η αλήθεια είναι πως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στη Γ.Σ.
    Σε λίγες ημέρες θα κληθώ μαζί με εκατοντάδες άλλους βαθμοφόρους από όλη την Ελλάδα να αποφασίσω για το μέλλον της Κίνησης.
    Το θέμα είναι θα πρέπει να επιλέξω κάποιους ανθρώπους. Ποιους όμως???

    Θα ήμουν πολύ χαρούμενος να μπορώ να επιλέξω ανάμεσα από ανθρώπους που ξέρουν τον Προσκοπισμό μέσα από την εμπειρία τους και τις δράσεις τους.


    Παύλος Συμπεράς (Κόνδορας)
    Μέλος Γ.Σ./Σ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα ζητήματα που θέτετε είναι υπαρκτά. Είναι γεγονός ότι συνήθως πολλοί καλοί πρόσκοποι αποφεύγουν να αναμιχθούν με τα διοικητικά. Αυτό το παγιωμένο στερεότυπο εμείς πρέπει να το αλλάξουμε, πάντα με θετικό πνεύμα.
    Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι πρόσκοποι σαν κι εσάς αποφάσισαν να εκτεθούν. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητοί φίλοι,
    Ήρθε ο καιρός να ψηφίσουμε για να εκλέξουμε το νέο ΔΣ/ΣΕΠ μια και η θητεία του προηγούμενου λήγει. Έτσι λοιπόν, όλοι μας, στην επόμενη ΓΣ/ΣΕΠ θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το ποιους από τους υποψηφίους θα εκλέξουμε για να αποτελέσουν τα μέλη του νέου ΔΣ/ΣΕΠ.
    Όλοι μας ακούμε (& διαβάζουμε) πολλά, για πολλούς. Μέσα στ’ αυτιά μας ηχούν καθημερινά, με όλους τους τρόπους, με e-mail, με επιστολές που φθάνουν μέσω ταχυδρομείου, με τηλεφωνήματα γνωστών ή λιγότερο γνωστών, αλλά και φίλων, με sms,κ.ά. πρόσωπα υποψηφίων, γνωστά ή άγνωστα, καταστάσεις που έγιναν με τις οποίες τους συνδέουν, λίστες υποψηφίων διαφόρων στρατηγών & ομαδαρχών, καθώς και σενάρια, πολλά σενάρια. Ο προβληματισμός όλων είναι μεγάλος. Ποιους να ψηφίσω? Μην κάνω και καμιά βλακεία? Μου είπανε για τον τάδε, που ήτανε εκεί και έκανε καλή εντύπωση, για τον άλλον που έχει μοντέρνες ιδέες, αλλά και για τον άλλον που θα επαναφέρει την μπλε στολή ή τον άλλον που θα την «εξευρωπαΐσει». Μήπως πρέπει να ψηφίσω τον δείνα που δεν έχουμε σχέσεις αλλά τον είδα σε μια σχολή και μου άρεσε? Εγώ μόνον τον πατριώτη μου τον Ευλάμπιο ξέρω, που είμαστε από την ίδια περιοχή, ή Περιφέρεια), άλλους δεν γνωρίζω, μόνον έχω ακούσει για κάποιους.
    Κι όμως, αν για εμάς τους μεγαλύτερους πολλοί είναι γνωστοί, για τα νεότερα μέλη της ΓΣ πολλοί από εμάς δεν τους είμαστε γνωστοί. Αν σε κάποιους δεν είμαστε γνωστοί, σαν ονόματα, (και εννοώ από το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ) δεν πειράζει. Είναι βέβαιο ότι το έργο και η παρουσία του κάθε ενός από εμάς είναι γνωστά σε πολλούς, δεν αλλάζουν, και κυρίως, μας αντιπροσωπεύουν. Η απάντηση λοιπόν σε όλους όσους δεν γνωρίζουν τους υποψηφίους είναι ΡΩΤΗΣΤΕ να μάθετε.
    Είναι βέβαιο ότι τα μέλη του ΔΣ πρέπει πρώτα και πάνω όλα να είναι καλοί πρόσκοποι, εφαρμόζοντας τις αρχές μας στην πράξη. Ρωτήστε να μάθετε για την έμπρακτη εφαρμογή των αρχών του καθενός με στο τμήμα του, στην τοπική του εφορεία, αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον του. Κανένας μας δεν θα ήθελε να εκλεγεί ένα ΔΣ που να κλείνει τα μάτια σε θέματα αρχών.
    Ρωτήστε να μάθετε για τα χρόνια που έχει ο καθένας υπάρξει Αρχηγός, οποιουδήποτε τμήματος, σε πόσες κατασκηνώσεις έχει συμμετάσχει, είτε σαν πρόσκοπος, είτε σαν επιτελείο. Κανένας μας δεν θέλει ένα ΔΣ που να απαρτίζεται από ανθρώπους δεν έχουν παίξει και σαν παιδιά και σαν ενήλικες, (βαθμοφόροι τμημάτων) το προσκοπικό παιχνίδι. Κι αυτό το παιχνίδι είναι σημαντικό να έχει παιχθεί στην κατασκήνωση, ή στην ΜΔ, στο σημείο αναφοράς ΟΛΩΝ μας. Αν δεν έχουν παίξει με τα παιδιά, αν σήμερα αυτά τα παιδιά, ώριμα μέλη της κοινωνίας πλέον, δεν τρέχουν να τους χαιρετίσουν όταν τους συναντούν, πώς θα κρίνουν το αύριο του Ελληνικού προσκοπισμού? Εδώ εξ’ άλλου βρίσκεται η διαφορά του εκπαιδευτικού από τον Βαθμοφόρο και εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε την κίνηση εκπαίδευση.
    Ρωτήστε να μάθετε για πόσα χρόνια υπήρξε Αρχηγός Συστήματος, ασκώντας διοίκηση σε ενηλίκους, στο επίπεδο των φίλων του έστω, μέσα στο σύστημα. Για το πόσα χρόνια υπήρξε Τοπικός ,ή & Περιφερειακός, ή & Έφορος Περιοχής, ασκώντας πραγματική διοίκηση σε ενηλίκους, έχοντας εκπαιδευτεί στην πράξη στο να παίρνει αποφάσεις. Κανένας μας δεν θα ήθελε ένα ΔΣ που να απαρτίζεται από ανθρώπους δεν άσκησαν ποτέ προσκοπική διοίκηση και δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία και τις παρενέργειες των αποφάσεών που θα πάρουν. Γιατί και πρακτικά ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς και τις διαδικασίες του κάθε κλιμακίου, και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Η εμπειρία είναι αναντικατάστατη και η έλλειψη της δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Είναι σημαντικό να μην γνωρίζει…. «ότι ο ηγέτης είναι μόνος»… από τα θέματα των σχολών, αλλά και να το έχει βιώσει.
    Έτσι λοιπόν, εύκολα, ο κάθε ένας μας να μπορεί να διακρίνει αν ο κάθε υποψήφιος που θέτει υποψηφιότητα είχε πραγματικά τις ικανότητες να προωθήσει ουσιαστικά το έργο του ΔΣ. Τρείς λέξεις χρειάζονται
    Ρωτήστε να μάθετε………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Κώστα
    Χαίρομαι που κάποιος Βαθμοφόρος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ελεύθερο βήμα, χωρίς τους περιορισμούς των επίσημων ιστοσελίδων του ΣΕΠ (Forum και Litep).
    Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν έγινε ευκαιριακά, εν όψη της Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να προβληθούν ονόματα ορισμένων υποψηφίων.
    Γνώμη μου ότι αυτό θε έπρεπε να γίνειαπό την ίδια την Δίοικηση του ΣΕΠ.Αλλά ας το αφήσουμε αυτό.
    Έστω και από την δική σου πρωτοβουλία οι συμμετέχοντες στην Γ.Σ. Βαθμοφόροι μας κλπ, μπορούν να σχηματίσουν μια γνώμη.
    Σαν εκλεγμένο από δεκαετίες Τακτικό Μέλος της Γ.Σ., δεν χρειάζεται να αναφέρω προσκοπικούς "τίτλους", είμαι αρκετά γνωστός, θα μου επιτρέψεις να σχολιάσω λίγο τον κατάλογο των υποψηφίων για το Δ.Σ.
    Δυστυχώς λοιπόν, Φίλε μου Κώστα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις βλέπω και πάλι τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να ανακυκλώνονται να έρχονται και να ξαναέρχονται για να "οδηγήσουν" την κίνησή μας στο "σωστό μονοπάτι".
    Δεν νομίζεις ότι είναι καιρός όλα αυτοί οι Αδελφοί μας, να αφήσουν και λίγο χώρο και στους νεώτερους Βαθμοφόρους και να αφήσουν επιτέλους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες να θέλουν σώνει και καλά να αποτελούν τις μοναδικές επιλογές μας.
    Δεν νομίζεις ότι αρκετά "έσωσαν" την κίνησή μας όλοι αυτοί, οι τέως Πρόεδροι και λοιποί τέως και νυν Σύμβουλοι;
    Τόσο πια είναι κολλημένοι με τις καρέκλες τις εξουσίας! Ας δοκιμαστούν και άλλοι Βαθμοφόροι νεότερης γενιάς.
    Ας μπουν νέα πρόσωπα στην Διοίκηση του ΣΕΠ επιτέλους! Από το 1991 και μετά όλο τα ίδια και τα ίδια προσωπα εκλέγονται και ανακυκλώνονται.
    Μακάρι τα νέα παιδιά που συμμετέχουν στην Γ.Σ. να επιλέξουν νέους ανθρώπους και να κάνουν την μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η κίνησή μας.
    Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην υποψηφιότητά σου.

    Γιάννης Σμυρναίος
    Αγριόγατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Γιάννη
    Καλά τα λες, αλλά τους συνυποψήφιούς μου για το Δ.Σ./Σ.Ε.Π. δεν θα τους κρίνω εγώ. Αυτό θα το κάνει η Γ.Σ. η οποία ιστορικά έχει και την ευθύνη των επιλογών που έκανε ή θα κάνει στο μέλλον. Θα έλεγα πάντως ότι δουλειά και χώρος υπάρχει για όλους, παλιούς και νέους, αρκεί ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ.
    Το «Γεια Χαρά» είναι ένα ανοιχτό blog. Ο καθένας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αρκεί να είναι επώνυμος και ευπρεπής. Ο καθένας επίσης μπορεί να κρίνει τις απόψεις των άλλων, θετικά ή αρνητικά. Οπότε τελικά οι συμμετέχοντες είναι αυτοί που κρίνουν αν η προβολή του γράφοντος θα είναι καλή ή κακή. Ας ελπίσουμε ότι το ενδιαφέρον και η θέρμη των φίλων θα συνεχίσει να είναι μεγάλη και μετά τη Γ.Σ. Αν και πρέπει να σου πω ότι η διαχείριση ενός τόσο ζωντανού blog, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που έχει αυτές τις ημέρες το "Γεια Χαρά", είναι αρκετά χρονοβόρα.
    Θα χαρώ να τα πούμε κι από κοντά.
    Κώστας Βεργίτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή