Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Oμάδα αξίων

Γεια χαρά φίλοι μου
Όσοι από μας έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τους Βαθμοφόρους του Σ.Ε.Π. στη Γ.Σ. της 23ης Ιανουαρίου ας έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα για το επερχόμενο Δ.Σ.
Η δεκαπενταμελής ομάδα του Δ.Σ. αναδεικνύεται από τη Γ.Σ., ένα σώμα εκλεκτόρων το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από βαθμοφόρους βάσης ή διοικητικούς εφόρους. Θέλω να πιστεύω ότι κάθε μέλος της Γ.Σ. γνωρίζει το ακριβές έργο του Δ.Σ. Για κάθε ενδεχόμενο όμως θα το θυμίσω σε όσους διαβάσουν αυτό το post.
Διοίκηση του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. σημαίνει διαχείριση οικονομική και ακίνητης περιουσίας, επικοινωνία και εκπροσώπηση σε θεσμικό επίπεδο και στην κοινωνία, διεθνείς προσκοπικές (και όχι μόνο) σχέσεις, διαχείριση προσωπικού, επιλογή και αξιοποίηση δυναμικού βαθμοφόρων, οργάνωση και διάρθρωση κλιμακίων, εποπτεία και έλεγχος προσκοπικού έργου και εκτελεστικό έργο μέσω επιτροπών και μέσω του Γ.Ε. και του Αναπληρωτή Γ.Ε. Το Δ.Σ. εκλέγει από τα μέλη του Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα, Γενικό Έφορο, Οικονομικό Σύμβουλο, Σύμβουλο Ακίνητης Περιουσίας, Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων και με εισήγηση του Γενικού Εφόρου, Αναπληρωτή Γενικό Έφορο.
Αυτήν τη δεκαπενταμελή ομάδα των πλέον άξιων από εμάς εκλέγουμε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου. Δεν εκλέγουμε Γενικό Έφορο, την αρμοδιότητα εκλογής του οποίου ο νομοθέτης, πολύ σοφά πράττοντας, την εκχώρησε στα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. που θα αναδείξουμε στη Γ.Σ.
Η ομάδα του Δ.Σ. πρέπει να περιλαμβάνει πολλών ειδών ανθρώπους. Ανθρώπους με κύρος, κοινωνική καταξίωση και προπάντος σοβαρότητα. Ανθρώπους με γνώση των οικονομικών. Ανθρώπους με επικοινωνιακό χάρισμα. Ανθρώπους της δράσης, με αναγνωρισμένο προσκοπικό έργο και πορεία στα τμήματα, στην εκπαίδευση, στη διοίκηση. Ανθρώπους λογικούς, μετριοπαθείς και σύγχρονους. Ανθρώπους που προέρχονται και από άλλα διαμερίσματα της χώρας εκτός της Αθήνας. Όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες. Και πάνω απ’ όλα προσκόπους - ηγέτες με σταθερές Αρχές και ισχυρή συνείδηση.
Το νέο Δ.Σ. θεωρώ ότι πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας όλων μας με:
- Αξιοκρατία. Χρειαζόμαστε τους άριστους και όχι τους αρεστούς.
- Δικαιοσύνη σε όλες τις αποφάσεις του.
- Συλλογικότητα. Η σύνθεση των απόψεων και η συλλογική εργασία αποδίδουν καρπούς.
- Εξωστρέφεια. Η Κίνηση χρειάζεται την κοινωνία και η κοινωνία χρειάζεται την Κίνηση.
- Όραμα. Χωρίς αυτό οι ενέργειές μας πέφτουν στο κενό.
- Αυτοαξιολόγηση. Το Δ.Σ. πρέπει να αξιολογεί τις κινήσεις του πριν ζητήσει ευθύνες από τη βάση.
- Σαφήνεια. Το μήνυμα λόγων και έργων πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να μην επιδέχεται παρερμηνείες ή διαφορετικές οπτικές.
- Εργατικότητα. Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς δουλεία, τίποτα δεν έγινε χωρίς κόπο.
- Σεβασμός. Τα όργανα, οι θεσμοί, τα καταξιωμένα πρόσωπα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη τους.
- Φαντασία. Δεν διδάσκεται, ίσως μόνο βελτιώνεται, αλλά είναι απαραίτητη σ’ αυτούς που ασκούν ηγεσία.
Σε ένα τέτοιο Δ.Σ. πιστεύω. Και να είστε σίγουροι ότι αν το επερχόμενο Δ.Σ. λειτουργήσει στη βάση των παραπάνω, δεν θα είναι ένα ακόμα Δ.Σ. αλλά το Δ.Σ. που αξίζει να έχει το Σ.Ε.Π., στην αυγή της νέας εκατονταετίας. Σ' αυτήν την προσπάθεια θέτω κι εγώ τον εαυτό μου στη διάθεση της Κίνησης. Ευχαριστώ για το χρόνο σας




Πάνος Παπαδόπουλος
Υποψήφιος για το Δ.Σ./Σ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου