Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού για την 100ετία του Ελληνικού Προσκοπισμού.
«Οι βασικές αξίες του Προσκοπισμού, δηλαδή η εθελοντική προσφορά, η οικολογική συνείδηση, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή στην ομάδα, η αυτενέργεια και η υπευθυνότητα είναι σήμερα πιο διαχρονικές από ποτέ και αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη χρησιμότητα στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους».
Συνωστισμός και ενθουσιασμός επικρατεί στην έκθεση, την οποία επισκέπτονται παιδιά από όλη την Ελλάδα που γοητεύονται από την ιστορία του Προσκοπισμού, συνειδητοποιώντας μέσα από τα εκθέματα ότι ο καθένας τους αποτελεί ψηφίδα του παγκόσμιου μωσαϊκού της Προσκοπικής Κίνησης. Για την επίσκεψη των Τμημάτων έχουν ετοιμαστεί ειδικά προγράμματα με παιχνίδια για Λυκόπουλα, Προσκόπους και Ανιχνευτές, που κάνουν την ξενάγηση μία ουσιαστική αναζήτηση πληροφοριών από τα ίδια τα παιδιά.
Τα πλουσιότατα εκθέματα καλύπτουν δύο αίθουσες.
Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα και βιβλία των έξι σημαντικότερων προσωπικοτήτων για τον Ελληνικό Προσκοπισμό (Λόρδος Baiden-Powell, Αθανάσιος Λευκαδίτης, Κωνσταντίνος Μελάς, Λεωνίδας Πτέρης, Αντώνης Μπενάκης και Δημήτρης Αλεξάτος).
Ξεχωρίζει η προθήκη του Baiden Powell, ιδρυτή του Προσκοπισμού, όπου υπάρχουν μετάλλια με τη μορφή του, αναμνηστική κάρτα καθώς και μία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος απαντητική επιστολή με την υπογραφή του για με τη σφαγή των Προσκόπων στις Σώκκιες, στις 16 Αυγούστου του 1922, λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στην προθήκη του Αθανάσιου Λευκαδίτη, ιδρυτή του Ελληνικού Προσκοπισμού, εκτίθενται ασημένιο παράσημο με τη μορφή του Ελευθέριου Bενιζέλου, το φοιτητικό του εισιτήριο για το Εθνικό Πανεπιστήμιο, η πλήρης Προσκοπική του στολή, ράβδος, φακός, παράσημα κλπ.
Για τον Κωνσταντίνο Mελά, υπάρχει ξύλινη θήκη με εγχάρακτη την υπογραφή του από τη Φυλακή της Αίγινας του 1922.
Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει το Προσκοπικό μαντίλι του Αντώνη Mπενάκη (μαντήλι ΔΔ με κρίκο Βασικής) καθώς και το Προσκοπικό του μαντίλι από τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Γραφείο με σήμα Asia, America, Europe, Africa, Australasia.
Άξια αναφοράς επίσης είναι μία ωραιότατη δερματόδετη συλλογή του δεκαπενθήμερου περιοδικού «Έσο Έτοιμος» (έτος 1, Iούνιος 1914 - Μάιος 1915, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου), η ιστορική φωτογραφία του Δημήτριου Aλεξάτου που απονέμει το παράσημο τού Αργυρού Φοίνικα στον πρόεδρο των H.Π.A. Xάρυ Tρούμαν και το αναμνηστικό των Ελλήνων Προσκόπων της Π.E. Καΐρου στον Δ. Aλεξάτο από το Παγκόσμιο Tζάμπορη Χρυσού Ιωβηλαίου.
Σπάνια Προσκοπικά έγγραφα, κειμήλια, βιβλία, περιοδικά, φύλλα εφημερίδων, αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την ιστορική πορεία και εξέλιξη της Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης τον αιώνα που μας πέρασε μπορεί κανείς να δει στη δεύτερη αίθουσα.
Ξεχωρίζουν η ιδιόχειρη αφιέρωση του Ελευθέριου Bενιζέλου με την προτροπή «Aίεν Aριστεύειν», οι τόμοι των περιοδικών των δεκαετιών '20 και '30 «Προσκοπική Ζωή», «Προσκοπική Hχώ» και «Έσο Έτοιμος», καθώς και το Σημειωματάριο - Ημερολόγιο Κατασκήνωσηςτου Μαρίνου Γερουλάνου από το Gilwell.
Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχει ειδικό τμήμα αφιερωμένο στα Tζάμπορη και ιδιαίτερα στο ιστορικό Παγκόσμιο Tζάμπορη του 1963 στο Μαραθώνα, το πρώτο και μοναδικό Τζαμπορη που φιλοξένησε η Ελλάδα. Ξεχωρίζουν οι παρτιτούρες και οι δίσκοι με το τραγούδι του Tζάμπορη του '63, τη μουσική του οποίου έχει γράψει ο μεγάλος Mάνος Xατζιδάκις.
H έκθεση δίνει στον επισκέπτη μία πλήρη εικόνα της συμβολής του Προσκοπισμού στη ζωή των Ελληνόπουλων στον εικοστό αιώνα κάτι που ευτυχώς συνεχίζεται και στον εικοστό πρώτο...
Τα Προσκοπικά Τμήματα που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Σπυριδούλα Σκούρα sskoura@yahoo.gr.
Όσοι δεν πήγατε να πάτε. Πλησιάζει και η Ημέρα Σκέψης.
Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας...
Διάρκεια Έκθεσης: 1 - 20 Φεβρουαρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 16:00, καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα
ζητω ενα πολυ παλαιο βιβλιο με τρεις προσκοπους στην Αιγυπτο και με κατασκοπικο περιεχομενο.Πριν απο το 1952-54.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελης 6979975363.