Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αρχιπρόσκοπος Bear Grylls. Μια περιπέτεια ζωής

Αφορμή για να ασχοληθώ με το θέμα του post ήταν η παρατήρηση του φίλου Βασίλη Μπίρτσα σε προηγούμενη ανάρτηση για την Ημέρα Σκέψης.
Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο (ως γνωστόν όποιος ψάχνει βρίσκει) και διαβάστε τι βρήκα!!!
-ο-



Man vs Wild @ Discovery Channel
Ξέρετε ποιος είναι ο Chief Scout of the United Kingdom, δηλαδή ο Αρχιπρόσκοπος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ονομάζονται όλοι οι Αρχιπρόσκοποι μετά τον BP, τον πρώτο και μοναδικό Chief Scout of the World; Λέγεται Bear Grylls και είναι 35 ετών, Βρετανός παρουσιαστής, συγγραφέας και λάτρης της περιπέτειας. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μέσα από την εκπομπή του Man vs Wild που προβάλλεται στο Discovery Channel. Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα παιζόταν κάθε Πέμπτη απόγευμα νομίζω στον ΣΚΑΪ.
Πόσοι από σας την έχουν δει; Ο Bear Grylls είναι ένας τύπος που πηγαίνει στα πιο ''δύσκολα'' μέρη του κόσμου, ζει ή εξομοιώνει απίστευτες καταστάσεις και δείχνει με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Απόλυτα εξοικειωμένος στο να ξεπερνά τα όριά του, είτε πρόκειται για τη διάσχιση του παγωμένου Βόρειου Ατλαντικού με ανοιχτή βάρκα, είτε για αναρρίχηση στο Έβερεστ, είτε για πτήση με parapente στα Ιμαλάια στα 29.000 πόδια, ή για επιβίωση σε μία τροπική ζούγκλα ή σε μία έρημο, με μοναδικό εφόδιο τα ρούχα του, ο Bear προσπαθεί να βρει τον δικό του δρόμο επιστροφής στον πολιτισμό. Παρότι τον ακολουθεί ένα κινηματογραφικό συνεργείο, τα μέλη του έχουν αυστηρές οδηγίες να μην επέμβουν, παρά μόνο αν πραγματικά κινδυνεύει η ζωή του.
Στο τελευταίο επεισόδιο, το concept ήταν να ναυαγήσει σε κάποιο νησί του Ειρηνικού. Πήδηξε από ένα ελικόπτερο στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο, κολύμπησε στο κοντινότερο νησί (φυσικά ακατοίκητο), έψαξε και βρήκε το καλύτερο μέρος για να βγει στην ακτή χωρίς να τσακιστεί στα βράχια, άναψε φωτιά τρίβοντας ξύλα, σκαρφάλωσε 12 μέτρα για να κόψει καρύδες, έφτιαξε κατάλυμα, ψάρεψε με τεχνητό “μπαμπού” καμάκι …και γενικώς τα έκανε όλα. Την τρίτη μέρα κατασκεύασε σχεδία και όταν πλέον εγκατάλειψε το νησί είχε μια ενδιαφέρουσα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συνάντηση με καρχαρίες.



Ποιος είναι αυτός ο τύπος;

Γεννημένος το 1974, ο Bear πήρε την πρώτη γεύση υπαίθριας ζωής στα 8 του χρόνια σαν Λυκόπουλο και αργότερα σαν Πρόσκοπος. Έμαθε αναρρίχηση από τον πατέρα του στα βράχια της θάλασσας του Isle of Wight, το ενδιαφέρον του όμως για την περιπέτεια αναπτύχθηκε ραγδαία όταν τελείωσε το σχολείο.
Η στρατιωτική του θητεία στις Βρετανικές ειδικές δυνάμεις (trooper στην 21 SAS) τον εκπαίδευσε στην επιβίωση, στο αλεξίπτωτο, στις δολιοφθορές, στις πρώτες βοήθειες και στις ορεινές καταδρομές. Τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κατά τη διάρκεια ενός άλματος με αλεξίπτωτο, σπάζοντας την πλάτη του σε τρία σημεία. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, έκανε πλήρη αποκατάσταση και σε ηλικία μόλις 23 ετών έγινε ο νεότερος Βρετανός που ανέβηκε στο Everest. Στα επόμενα χρόνια ηγήθηκε πολλών αποστολών βουνού σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας από τους λιγοστούς που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εξαντλητική εκπαίδευση της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση του σφοδρού ψύχους, του πόνου και της έντονης καταπόνησης.



Ένας παγκόσμιος πρεσβευτής για ένα παγκόσμιο κίνημα
Ο Bear Grylls όμως δεν είναι παγκόσμια γνωστός μόνο ως παρουσιαστής περιπετειωδών τηλεοπτικών σειρών. Είναι επίσης ένας εμπνευσμένος ομιλητής, συγγραφέας εννέα best seller βιβλίων και ένθερμος υποστηρικτής των νέων που θέλουν να βιώσουν την περιπέτεια.
Το Μάιο του 2009, σε ηλικία 35 ετών, ο Bear Grylls έγινε ο νεότερος Αρχιπρόσκοπος του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδεχόμενος τον επίσης τηλεοπτικό Peter Duncan.
Που αποδίδει ο Bear αυτήν την τροπή της ζωής του;
"Μεγάλο μέρος του ποιοι είμαστε ως ενήλικες σχηματίζεται όταν είμαστε παιδιά. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην περιπέτεια. Η ζωή είναι για να αρπάζουμε τις ευκαιρίες. Δεν κερδίζουν πάντα οι μεγαλύτεροι, οι καλύτεροι και οι ισχυρότεροι – κερδίζουν αυτοί που επιμένουν. Αυτά είναι απλά μαθήματα ζωής που διδάσκει ο Προσκοπισμός."
Όταν κλήθηκε να αναλάβει αυτόν το ρόλο για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κίνημα νεολαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Bear είπε:
"Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που μου προσφέρεται αυτή η θέση. Πάντα ένιωθα το θαυμασμό μου για τους Προσκόπους και όλα όσα κάνουν σε όλο τον κόσμο. Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια τεράστια δύναμη καλού, που αγγίζει τη ζωή πολλών νέων. Πάνω απ' όλα, δίνει σε εκατομμύρια παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν στο ύπαιθρο, να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον και να βιώσουν την περιπέτεια. Ελπίδα μου είναι να βοηθηθούν οι Πρόσκοποι όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων, για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να απολαύσουν την συναδελφικότητα για την οποία είναι γνωστοί οι Πρόσκοποι. Θα ήθελα να συνεχίσω το εμπνευσμένο έργο του προηγούμενου Chief Scout, Peter Duncan, δείχνοντας στον κόσμο πώς ο Προσκοπισμός συνεχίζει να ανοίγει τα μάτια των νέων σε έναν κόσμο με υποσχέσεις και δυνατότητες."
Από τη θέση του Chief Scout of the United Kingdom, ο Bear υποστηρίζει 100.000 βαθμοφόρους, που αφιερώνουν το χρόνο τους για να παρέχουν δραστηριότητες σε 400.000 νέους, 6 ως 25 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τους ενήλικες εθελοντές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 ετών, ο Προσκοπισμός στη Βρετανία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ, εντάσσοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών στις τάξεις του. Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ακόμα και λίστες αναμονής υπάρχουν, λόγω της ανάγκης για ακόμα περισσότερους ενήλικες εθελοντές βαθμοφόρους.
Ο Προσκοπισμός είναι ένα παγκόσμιο κίνημα και ο Bear Grylls έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλές χώρες, σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Γνωστός και σεβαστός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πραγματικά ένας παγκόσμιος πρεσβευτής για ένα παγκόσμιο κίνημα. Μιλά ισπανικά και γαλλικά, και έχει ένα βαθύ σεβασμό για τις διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς.
"Ανυπομονώ να συναντηθώ με όσο περισσότερους Προσκόπους μπορώ" λέει ο Bear. "Η υποστήριξη και εκπροσώπηση των μελών μας είναι ένα τεράστιο προνόμιο, και θέλω όλοι οι Πρόσκοποι να ξέρουν ότι είμαι εδώ γι’ αυτούς, πρόθυμος να ακούσω και να βοηθήσω όπου μπορώ."
-ο-

Ο Bear ισορροπεί την απαιτητική ζωή του με την οικογένεια. Παντρεμένος με την Σάρα, έχει ήδη τρεις γιους, όλους ηλικίας κάτω των έξι ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Bear Grylls επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: http://beargrylls.com/

Ξέρω πως όλα αυτά φαντάζουν τόσο μα τόσο ξένα για την Ελληνική προσκοπική πραγματικότητα. Μιντιακά; Ίσως. Ακραία; Το συζητάμε. Άλλη κουλτούρα; Σίγουρα. Η ουσία είναι πως οι Βρετανοί επέλεξαν έναν τύπο σαν τον Bear Grylls για να γίνει ο frontman του Προσκοπισμού στη χώρα τους. Σε μια χώρα που όλοι ξέρουμε πόση δύναμη έχουν οι παραδόσεις, έδωσαν έναν τίτλο βαρύ που συνειρμικά παραπέμπει στον ίδιο τον Baden Powell, σε ένα παλικάρι που αν μη τι άλλο ΜΠΟΡΕΙ να γίνει το ίνδαλμα όλων των παιδιών που θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια.

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Τα σχόλια καλοδεχούμενα.

4 σχόλια:

  1. Φίλε Κώστα,
    σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τον Αρχιπρόσκοπο της Βρετανίας. Το ζήτημα που θέτεις στο τέλος, για τον άνθρωπο που οι Βρετανοί επέλεξαν για αυτό το ρόλο, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον Προσκοπισμό.
    Προφανώς ο Bear Grylls είναι ίνδαλμα για πολλούς νέους ανθρώπους εντός και εκτός Βρετανίας, ασχέτως εάν είναι ή όχι Πρόσκοποι. Το ζήτημα είναι ότι στην ελληνική κοινωνία πάσχουμε (ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το) από ανθρώπους που θα εμπνεύσουν συνολικά τη νεολαία μας. Συνεπώς, αυτό μεταφέρεται και μέσα στον Προσκοπισμό, ο οποίος άλλωστε είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας.

    Παύλος Συμπεράς-Κόνδορας
    ΑΣ 24ου Α/Π Κολωνού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που μία μικρή παρατήρησή μου, έγινε αφορμή για μια ανάρτηση και ένα ξεχωριστό και ενδιαφέρον - οφείλω να ομολογήσω - θέμα. Έμαθα και εγώ πολλά που δεν ήξερα. Όσο για το τελευταίο, δεν είναι μόνο θέμα να βρούμε τον "media man" αλλά πρέπει πρώτα να δούμε πού είμαστε, που θέλουμε να πάμε και μετά πως θα το πετύχουμε. Οφείλω να ομολογήσω πως οι Αγγλοι, όπως και οι Βέλγοι το έχουν αναλύσει επιτυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oι Άγγλοι είναι περίεργη ράτσα, συντηρητικοί και ακομπλεξάριστοι συγχρόνως. Πιστοί στις παραδόσεις τους, με λόρδους και βασιλιάδες αλλά και προχωρημένοι με Rolling Stones, Bowie και Sex Pistols. Ιμπεριαλιστές και αποικιοκράτες αλλά όχι ρατσιστές, στις pub τους θα δεις τον γιάπη να τσουγκρίζει τη μπύρα του και να τραγουδάει παρέα με τον μαύρο από το Τρινιτάντ. Η Αγγλία που γέννησε το χουλιγκανισμό ανέδειξε και το Σέξπηρ και το Λονδίνο φιλοξενεί στο West End μερικά από τα καλύτερα θέατρα της Ευρώπης.
    Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να υπάρχει μία εκπομπή σαν το Man vs Wild. Η μόνη εικόνα που λαμβάνουμε ως χώρα από τα media για την περιπέτεια και τη ζωή στη φύση είναι τα reality: το Survivor, η Φάρμα και προσφάτως η Παταγονία. Ίσως η ελληνική κοινωνία να βλέπει και τους Προσκόπους σαν ένα reality. Συμφωνώ λοιπόν με τον Παύλο ότι το ζήτημα είναι βαθιά κοινωνικό. Ο Προσκοπισμός της χώρας μας υποφέρει από τα συμπλέγματα της ελληνικής κοινωνίας. Σνομπάρει τις παραδόσεις του χωρίς να τολμά να καινοτομήσει.
    Τώρα, γιατί οι Βρετανοί επέλεξαν αυτόν τον τύπο για Chief Scout; Χμμ... Έχουμε σκεφτεί μήπως και ο BP ήταν για τα παιδιά ο Bear Grylls της εποχής του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρα από τις γνωσεις και τις ικανότητες του Bear Grylls τις οποίες αναγνωρίζω, θεωρώ "εμπορική" την επιλογή του εν λόγω προσώπου ως Αρχιπροσκόπου του Ηνωμένου Βασιλείου. Εύλογη βεβαία η ενέργεια μια που την προηγούμενη δεκαετία η εκνηπίωση του προσκοπισμού στο ΗΒ είχε σοβαρές επιπτώσεις στον αριθμό των μελών της Κίνησης και χρειαζόταν το "The Scout Association" μια "ισχυρή" διαφοροποίηση προκειμένου να προσελκύσει νέους ηλικίας προσκόπου και ανιχνευτή. Προσωπικά δεν είμαι σύμφωνως με την εν λόγω τοποθέτηση κυρίως γιατί ο Αρχιπρόσκοπος "πουλάει" την τεχνογνωσία του στο ευρύ κοινό μεταξύ των οποίων ένα ακόμα "δίκτυο πωλήσεων" είναι και οι πρόσκοποι του ΗΒ. Πενία τέχνας κατεργάζεται...

    Χρήστος Μ. Λυγερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή