Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί μπορούμε ...


Διαβάζοντας πρόσφατα την βιογραφία του Steve Jobs  μου έκανε μεγάλη εντύπωση η αναφορά στην λεπτομέρεια. Θέλοντας λοιπόν την 10ετία του '80, να είσαγει ένα νέο προιόν στην αγορά, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή , έκανε επισκέψεις σε καταστήματα οικιακών συσκευών και παρατηρούσε τις συσκευές για την κουζίνα. Έκανε ιδιαίτερη αναφόρα στο "στυλ" της κάθε συσκευής και εστίαζε την προσοχή του στο πόσο απλές είναι στην λειτουργία τους.
Επέστρεφε λοιπόν στα γραφεία της εταιρείας του, όπου είχε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας 9 ατόμων όπου ό καθένας είχε μια ξεχωριστή αρμοδιότητα. Στόχος του ήταν να βγεί στην αγορά κάτι πολύ απλό, όπου δεν θα χρειαζόταν κάποιος να έχει ιδιαίτερες γνώσεις για να το χρησιμοποιήσει. Στο τέλος της κατασκευής, το κάθε μέλος της ομάδας έβαζε την υπογραφή του στο εσωτερικό μέρος και το κάθε κομμάτι, αν και μαζικής παραγωγής είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι ότι η συσκευή δεν μπορούσε να "ανοιχτεί" γιατί οι βίδες που ήταν συναρμολογημένη δεν είχαν το ανάλογο κατσαβίδι στην αγορά.
Το τελευταίο στάδιο ήταν η παρουσίαση του προιόντος, όπου σε μια εκδήλωση με πολλούς καλεσμένους, ο στόχος ήταν να καταλάβουν όλοι, οτι το προϊόν που πρόκειται να βγεί στην αγορά είναι μοναδικό και αξεπέραστο.


Θα ρωτήσει κάποιος πολύ λογικά και εύστοχα, γιατί όλη αυτή η εισαγωγή αφού η φωτογραφία που βλέπω στην αρχή έιναι απο την εκδρομή της Πρότυπης Ομάδας. Θα μπορούσε επίσης να πεί κάποιος ότι για να βρεί κάποιος μια αναλογία μεταξύ των πραγμάτων είναι πολύ εύκολο να το κάνει (Ουμπέρτο Εκο, "Το εκκρεμές του Φουκώ").
Ο λόγος λοιπόν της περίεργης εισαγωγής είναι ότι προσπαθώ με αυτόν τον ανάποδο τρόπο να περιγράψω τί μου αφήνει το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε... Με βοηθάει να συμφωνήσω με το σλόγκαν της εκδρομής . "Γιατί Μπορούμε..".

Γιατί μπορούμε να ξαναδούμε  οτι ο Προσκοπισμός είναι το πιό απλό παιχνίδι που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. 


  • Γιατί μπορούμε... με απλά μέσα να κάνουμε μια εκδρομή συναρπαστική
  • Γιατί μπορούμε... να πάρουμε πολλές πληροφορίες απο τα παιδιά που μας παρουσιάζουν μια Ερασιτεχνική ασχολία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Γιατί μπορούμε... ένα έργο τέχνης να το κάνουμε νυχτερινό παιχνίδι περιπέτειας.
  • Γιατί μπορούμε... την επίκαιρη ανεργία να την δούμε σε ένα παιχνίδι Προσκοπικών γνώσεων.
  • Γιατί μπορούμε... να έχουμε χιούμορ και ένα ζεστό πιάτο τραχανά , να το μετατρέπουμε σε gourmet γεύμα.
Δίνοντας λίγη ακόμα ανάλυση στην εισαγωγή, οι επισκέψεις του κάθε Βαθμοφόρου πρέπει να είναι στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα, όπου είναι το μυαλό και ή ψυχή του κάθε παιδιού. Εκεί θα πάρει όλες τις πληροφορίες για να γυρίσει στην Εστία του και παρέα με την υπόλοιπη παρέα να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα μοναδικό και αξεπέραστο. Ένα πρόγραμμα όπου θα έχει την υπογραφή του καθενός και δεν θα υπάρχει στην αγορά κανένα "κατσαβίδι" που να μπορεί να το ανοίξει και να το αντιγράψει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την "Ομάδα" του Αρχηγείου της εκδρομής που κάθε βδομάδα προσπαθούν να βάλουν την υπογραφή τους στο εσωτερικό μέρος του κουτιού...

Καλή συνέχεια σε όλους,

Κώστας Πατινιωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου