Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο Μαραθώνιος του Ολύμπου

Ο αγώνας "Olympus Marathon" είναι ο μοναδικός διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος (διεθνώς υπάρχουν αρκετοί όροι που προσδιορίζουν το άθλημα: skyrunning, mountain running, trail running) στην Ελλάδα και γίνεται στον Όλυμπο, το μυθικό "βουνό των θεών", με την παγκόσμια φήμη.
Η διαδρομή του Μαραθωνίου του Ολύμπου αναβιώνει την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητας, οι οποίοι ανέβαιναν από τη λατρευτική πόλη του Δίου κάθε αρχή καλοκαιριού στις κορυφές, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό, τον πατέρα των θεών, το Δία, και να καταθέσουν τα αφιερώματά τους.
Η διαδρομή του αγώνα, ακολουθεί στην αρχή της την ίδια ακριβώς αρχαία διαδρομή, την ίδια εκείνη περίοδο του χρόνου που οι αρχαίοι Έλληνες όδευαν ψηλά στις κορυφές του βουνού που έμελλε να αποτελέσει στην εποχή μας ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού.
Από το σχεδόν απόλυτο μηδέν υψόμετρο της εκκίνησης στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα, οι αθλητές φτάνουν μετά από 21 χιλιόμετρα πάνω στα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου μέχρι τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», το Στεφάνι, μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού.
Ο Olympus Marathon διοργανώνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Ιουνίου από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Μαραθώνιος Ολύμπου", με την υποστήριξη όλων των φορέων και της κοινωνίας της περιοχής Λιτοχώρου και Δίου και συγκεντρώνει αθλητές απ' όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στο μυθικό Όλυμπο για να πάρουν μέρος σε μια μοναδική εμπειρία ζωής, έναν αγώνα με διεθνή ακτινοβολία σε ένα βουνό που εκτός από Εθνικό Πάρκο έχει ανακηρυχθεί και από την UNESCO ως ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς».
Η διαδρομή:
Δίον - Ρέμα Ορλιά - Πετρόστρουγκα - Σκούρτα - Οροπέδιο Μουσών - Ζωνάρια - Χονδρομεσοράχι - Πριόνια - Χαράδρα Ενιπέα – Λιτόχωρο.

2 σχόλια:

  1. Κωνσταντίνος Μ Χριστοφοράτος. Βαθμοφόρος Ανιχνευτών.29 Ιουνίου 2010 στις 4:29 π.μ.

    Συγχαρητήρια σε όλους Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους . Χίλια μπράβο!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Επιθυμία μου είναι του χρόνου 2011 να λάβω μέρος στον Μαραθώνιο του Ολύμπου, καλά να είμαστε!

    Χρ.Λυγερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή