Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ανιχνευτικό Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας

"Δια χειρός Ανιχνευτών"


Η βυζαντινή αγιογραφία, απο όποια σκοπιά και αν την προσεγγύσει κανείς, δίνει το έναυσμα για "ανιχνεύσεις" είτε θεολογικού είτε απλώς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ο χρόνος και ο χώρος είναι δύο διαστάσεις εγκόσμιες, που καταργούνται στην βυζαντινή ζωγραφική, εφόσον εκείνο που προβάλλεται είναι η θεία πτυχή των εικονιζόμενων. Έχοντας λοιπόν στο νού μας τη βαθύτερη αξία της εικονογράφησης με βάση την παραδοσιακή βυζαντινή ζωγραφική, μαζί με τα παιδιά, προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε εκείνα τα στοιχεία, τα οποία αποδίδουν στη ζωγραφική τον όρο "αγιογραφία".


Η προσπάθεια που κατέβαλαν οι Ανιχνευτές, στην διάρκεια του Εργαστηρίου, ήταν αναμφίβολα αξιέπαινη, μιάς και ανταποκρίθηκαν με σοβαρότητα και επιμέλεια, καθώς εργάστηκαν στα έργα τους.
Η τέχνη ανοίγει τους ορίζοντες του νού και της ψυχής, ενώ παράλληλα φανερώνει έναν εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας του κόσμου που μας περιβάλλει.


Το αποτέλεσμα είναι προϊόν επιμονής και μεγάλης υπομονής, ενώ το ουσιαστικότερο όλων είναι η κοινή παραδοχή του ότι, αν επιζητάς να φτάσεις κάπου και δουλέψεις με μεθοδο και προσήλωση, τότε το καταφέρνεις.


Το ταλέντο αρκεί μονάχα για να μας λύσει τους κάβους. Το καράβι όμως θέλει δουλειά και πίστη, για να κάνει το ταξίδι του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες Ανιχνευτές της 15ης και της 37ης  ΚΑ Κολωνού και της 22ης ΚΑ Άρεως. Εύχομαι να προοδεύουν συνέχώς, επιδεικνύοντας την ίδια όρεξη και αγάπη, που επέδειξαν σ' αυτό το Ανιχνευτικό Εργαστήριο.

Ανίχνευε Υψηλότερα και Ευρύτερα

Δημήτρης Καϊλης (Ιππόκαμπος)
Αρχηγός 5ου Σ.Π.Κολωνού


Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 4 -5 Φεβρουαρίου 2012, στην εστία του 24ου Σ.Α/Π. Κολωνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου