Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«Καλά... Εσύ στον κόσμο σου...»


Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, γιορτινές μέρες…
Χειραψίες, ασπασμοί, αγκαλιές και ευχή … "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος".
Απλή και ουσιαστική ευχή, που φέτος ακούγεται τυπική, συνηθισμένη περίεργη.

Η χρονιά που έφυγε, άφησε προβληματισμό και απογοήτευση, ενώ η νέα χρονιά δεν ήρθε με την ελπίδα της αρχής και την αισιοδοξία του καινούργιου.
Οι οικογένειες ανησυχούν, τα παιδιά και οι νέοι αγωνιούν, η καθημερινότητα αλλάζει. Στα πρόσωπα διαγράφεται η ανασφάλεια για τη δουλειά, για τα νέα οικονομικά δεδομένα και κανείς δεν χαμογελά στο … "ευτυχισμένο νέο έτος".
Και εσύ, ενώ συμμετέχεις σε συζητήσεις για τα δύσκολα που ήρθαν ή έρχονται, στο μυαλό σου έχεις το διήμερο της Ομάδας, τα κάλαντα της Αγέλης, τη χειμερινή δράση της Κοινότητας, την Κοπή της Πίττας του Συστήματος.
Ενώ η κρίση και το αδιέξοδο χτύπησαν την πόρτα σου, εσύ αναλύεις το πρόγραμμα στο Συμβούλιο, αφήνεις τις διακοπές σου για μια Σχολή, μιλάς ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο με παιδιά και γονείς, ετοιμάζεις τη βάρκα για την έξοδο των Θεοφανείων.
Σε μια συζήτηση ένας φίλος σου είπε: "Καλά… Εσύ στον κόσμο σου!". Μήπως είχε δίκιο;
Αιθεροβάμων; Γραφικός; "Αμετανόητος" Πρόσκοπος; Όχι… απλώς αισιόδοξος, διαφορετικός, πιστός στην ιδέα ενός καλύτερου κόσμου.
Έχεις αποδείξει με την προσπάθειά σου, πως δε χρειάζονται χρήματα για να ζήσει το παιδί στιγμές περιπέτειας και δημιουργίας. Έχεις πιστέψει πως η καλύτερη επένδυση για το μέλλον είναι τα παιδιά, οι νέοι και οι δυνατότητές τους.
Ζεις… στο κόσμο σου. Τα χαμόγελα, τα παιχνίδια, τα τραγούδια, οι κατασκευές, οι πλαγιοδρομίες, οι κορυφές, η μάθηση, η ζωντάνια, η προσφορά… Αυτός είναι ο κόσμος σου, παιδικός, μα τόσο σοβαρός, εθελοντικός, μα τόσο ουσιαστικός!
Αυτός ο κόσμος είναι το Προσκοπικό αντίδοτο στην κρίση…
Αν λοιπόν κάποιος φίλος σου ξαναπεί: «Καλά… Εσύ στον κόσμο σου…» να γυαλίσουν τα μάτια σου από περηφάνια και να πεις ’’ευχαριστώ’’, γιατί είναι ευχή, η καλύτερη ευχή για τη δύσκολη νέα χρονιά και για κάθε χρονιά.

Καλή σου χρονιά




Θοδωρής Κεφαλάς
Γενικός Έφορος ΣΕΠ

1 σχόλιο:

  1. ''Ταξιδευω'' στον δικο μου κοσμο γιατι ειναι καλυτερος απο τον πραγματικο!! ツ

    ΑπάντησηΔιαγραφή