Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Sweet Home Alabama

Σαν σήμερα, 27 Ιουλίου του 1974, κυκλοφόρησε σε σινγκλ ο ροκ ύμνος των Lynyrd Skynard «Sweet Home Alabama», τραγούδι που περιέχεται επίσης στο δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος «Second Helping». Οι Lynyrd Skynard είναι το σπουδαιότερο συγκρότημα του Southern Rock, ενός μουσικού είδους που εμφανίστηκε στον αμερικάνικο Νότο και συνδυάζει το ροκ, το μπλουζ, την κάντρι και τη φολκ, με την ηλεκτρική κιθάρα σε πρώτο πλάνο.
Το «Sweet Home Alabama» φέρει την υπογραφή τριών μελών του συγκροτήματος, του μπασίστα και κιθαρίστα Ed King, του κιθαρίστα Gary Rossington και του τραγουδιστή Ronnie Van Zant, σε παραγωγή του σπουδαίου μουσικού Al Kooper. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Studio One στο Ντόραβιλ της Τζόρτζια, με τον King να χρησιμοποιεί μια φθηνή Fender Stratocaster κιθάρα της δεκαετίας του '60, η οποία σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Ροκ εν Ρολ στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Το τραγούδι είναι γεμάτο πολιτικές αναφορές. Γράφτηκε σε μια περίοδο που οι Η.Π.Α. βίωναν το σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ» («...Now Watergate does not bother me...») και τις τελευταίες ημέρες του πολέμου στο Βιετνάμ και προκάλεσε αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι εξυμνούσε τον ρατσιστή κυβερνήτη της Αλαμπάμα και τέσσερις φορές υποψήφιο για την προεδρία των Η.Π.Α. Τζορτζ Γουάλας («…In Birmingham, they love the governor…»). Ωστόσο, η σειρά αποδοκιμασιών («…boo, boo, boo...») που ακολουθεί τον επίμαχο στίχο δεν αφήνει αμφιβολίες για τον προοδευτικό χαρακτήρα του τραγουδιού και η χρήση γκόσπελ φωνητικών καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα αυτών που αμφισβητούν τις προθέσεις των δημιουργών του.
Το «Sweet Home Alabama» γράφτηκε ως απάντηση σε δύο επικριτικά τραγούδια του Neil Young («Southern Man» και «Αlabama»), για τις κοινωνικές συνθήκες, το ρατσισμό και τον υπερσυντηρητισμό που επικρατούσαν στον αμερικάνικο Νότο. «Ο Neil πυροβόλησε όλες τις πάπιες για να σκοτώσει μία ή δύο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ronnie Van Zant, εννοώντας ότι όποιος ζει στο Νότο δεν είναι αναγκαστικά ρατσιστής και θρησκόληπτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα μέλη των Lynyrd Skynard δεν κατάγεται από την Αλαμπάμα. Η αναφορἀ στην υπερσυντηρική αυτή πολιτεία ήταν συμβολική, επειδή την περίοδο που γράφτηκε το τραγοὐδι η Αλαμπάμα ήταν πεδίο αντιπαράθεσης ρατσιστικών και αντιρατσιστικών δυνάμεων.
Το «Sweet Home Alabama» έφτασε μέχρι το Νο 8 του αμερικάνικου chart, αλλά η αποδοχή του αποδείχθηκε διαχρονική. Έχει ακουστεί σε διαφημιστικά και ταινίες, ενώ έχει διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες. Το 2004 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών στο Νο 398.

(Πηγη: http://www.sansimera.gr/)



Ο Kid Rock χρησιμοποίησε πριν λίγα χρόνια το ριφ του «Sweet Home Alabama» στο τραγούδι του «All Summer Long». Απλά διαχρονικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου