Τρίτη 11 Μαΐου 2010

29 χρόνια χωρίς τον Bob Marley

Τα μηνύματα των τραγουδιών του μεγάλου Τζαμαϊκανoύ τραγουδιστή, συνθέτη, κιθαρίστα και ακτιβιστή Robert Nesta "Bob" Marley είναι διαχρονικά και επίκαιρα. Το πιο αγαπητό πρόσωπο της μουσικής ρέγκε εξακολουθεί ακόμα και μετά το θάνατό του να καλεί τον κόσμο να ζει ευτυχισμένος χωρίς διαφορές χρώματος, φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξης.
Τον Ιούλιο του 1977, ένα κακόηθες μελάνωμα διαγνώστηκε στο δεξί πόδι του Μάρλεϊ. Η διάγνωση; Καρκίνος. Ο ίδιος πίστευε ότι ήταν παλιό τραύμα από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Πιστός στις θρησκευτικές του απόψεις, αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό που του πρότειναν οι γιατροί, αφού σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφάρι, το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο». Όταν χάθηκε κάθε ελπίδα, αρνήθηκε να κάνει διαθήκη, αφού κατά τους Ρασταφάρι, η διαθήκη είναι αποδοχή του θανάτου, κι αυτός πίστευε στην αιώνια ζωή, στο everliving. Τα τελευταία λόγια του Μπομπ στον γιο του Ζίγκι ήταν «Money can't buy life» («Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»).
Δευτέρα, 11 Μαΐου 1981, στο νοσοκομείο Cedars Of Lebanon στο Μαϊάμι, ο Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή. Ήταν μόλις 36 ετών. Αποτεφρώθηκε μαζί με την κιθάρα του, τη βίβλο, μία μπάλα ποδοσφαίρου, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης και το δαχτυλίδι που του είχε χαρίσει ο πρίγκιπας της Αιθιοπίας.
Ο Μπομπ Μάρλεϊ είχε την ατυχία να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια σε μια εποχή που το μουσικό και φιλοσοφικό του όραμα «One World, One Love» είχε αρχίσει να ακούγεται παντού και να γίνεται δεκτό από πολύ κόσμο. Πίστευε σε μία ελεύθερη ζωή, χωρίς βία και χωρίς ρατσισμό. Και όπως έλεγε ο ίδιος, γι αυτό το λόγο τραγουδούσε.

«Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στη μαύρη, ούτε στη λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά. Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι και από τη μαύρη και από τη λευκή φυλή».

Η παρακαταθήκη που άφησε ο Μπομπ Μάρλεϊ είναι μοναδική. Η μουσική του ξεπέρασε σύνορα, φυλές, χρώματα, θρησκείες κι εθνικότητες εξαιτίας της πνευματικότητας των στίχων του και της μοναδικής του ικανότητας να ενσωματώνει στη ρέγκε στοιχεία από πολλά διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, σκα, ροκστέντι, μπλουζ και τζαζ. Ήταν όμως πραγματικά ροκ, με την έννοια ότι αποτέλεσε την δημόσια έκφραση της αλήθειας ενός ολόκληρου λαού.



Είπε:

  • "Emancipate yourselves from mental slavery" (Απελευθερώστε τον εαυτό σας από την σκλαβιά του νου)
  • "None but ourselves can free our minds…" (Μόνο εμείς μπορούμε να ελευθερώσουμε το μυαλό μας...)
  • "Είμαι εναντίον κάθε είδους -ισμών. Οι κατηγοριοποιήσεις υπάρχουν μόνο για να χωρίζουν τους ανθρώπους."
  • “Don't gain the world and lose your soul, wisdom is better than silver or gold...” (μην κερδίσεις τον κόσμο, αλλά χάσεις την ψυχή σου, η σοφία είναι καλύτερη από το χρυσάφι ή το ασήμι)


One Love
One Love, One Heart
Let's get together and feel all right
As it was in the beginning
So shall it be in the end
Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right

Μια Αγάπη, Μια Καρδιά
Ας ενωθούμε όλοι κι ας νιώσουμε καλά
Όπως ήταν στην αρχή, έτσι θα είναι και στο τέλος,
Ευχαριστήστε και υμνείστε τον Κύριο, και θα νιώθω μια χαρά»

Μας λείπει η φωνή του και αυτά που είχε να πει....
Μας λείπουν τέτοιες προσωπικότητες....

Βιογραφία:
http://www.sansimera.gr/biographies/369

1 σχόλιο: