Το μάγμα ασφυκτιούσε. Και ζητούσε δίοδο. Εντονες οι δονήσεις στο εσωτερικό του ηφαιστείου και έπειτα ξεχύθηκαν αμέτρητοι φωτεινοί πίδακες λάβας σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον ουρανό της Κατάνια, στη Σικελία. Η Αίτνα είχε ξυπνήσει για δύο ώρες από τον ύπνο της...


H Αίτνα έχει ύψος 3.350 μέτρα και δεσπόζει στο σικελικό τοπίο. Η δραστηριότητά της ποικίλλει. Κάποιες φορές εκρήγνυται ο κρατήρας, άλλες το μάγμα ξεπηδά από τις πλαγιές, ενώ στις θεαματικότερες εκρήξεις συμμετέχουν και ο κρατήρας και οι πλαγιές. Εκρήξεις σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Η πιο αξιομνημόνευτη των τελευταίων δεκαετιών σημειώθηκε το 2002 - 2003, όταν η ηφαιστειακή τέφρα διέσχισε το Ιόνιο και έφθασε μέχρι την Κεφαλονιά.
Καλοκαίρι 2009: Ανάβαση της 19ης Κοινότητας Ανιχνευτών και της Κοινότητας Ανιχνευτών της Τ.Ε. Κεραμεικού- Κολωνού στην Αίτνα (3.350 μ.).
Οι περισσότερες εκρήξεις του ηφαιστείου δεν είχαν θύματα. Ομως η πιο βίαιη καταγεγραμμένη έκρηξη της Αίτνας σημειώθηκε το 1669 και από αυτήν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 15.000 άνθρωποι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου