Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Jamboree Αιθέρων και Διαδικτύου…

Πριν από περίπου ένα μήνα ο Κόνδορας μας πρότεινε μια ενδιαφέρουσα δράση για την Ομάδα και αυτή δεν ήταν άλλη από την συμμετοχή μας στο ετήσιο παγκόσμιο JOTI-JOTA (Jamboree On The Internet-Air), που γίνεται κάθε τρίτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη και συμμετέχουν πρόσκοποι από όλο τον κόσμο με σκοπό να συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσω Internet ή ασυρμάτων…


Η ιδέα άρεσε στα παιδιά και έτσι ζητήσαμε από τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος να μας βοηθήσει να στήσουμε στην πλατεία κοντά στην λέσχη μας έναν σταθμό με ασυρμάτους μεγάλης εμβέλειας για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με άλλους προσκόπους που θα έχουν στήσει και αυτοί παρόμοιους σταθμούς.


Έτσι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου δόθηκε το ραντεβού με τους ραδιοερασιτέχνες και μια ομάδα 6-7 ατόμων ήρθε από νωρίς να στήσει ασυρμάτους, κεραίες, καλώδια και ότι άλλο χρειαζόταν. Επίσης στήθηκε ένας ιστός με τα σήματά μας και ένα αλεξίπτωτο προκειμένου να δώσουμε μια καλλιτεχνική πινελιά στην πλατεία μας και να γίνει ακόμα πιο ευχάριστο το όλο εγχείρημα που έγινε, για πρώτη φορά, από το σύστημά μας.
 

Επίσης στη λέσχη μας στήθηκε ένας σταθμός για το JOTI με φορητούς υπολογιστές για να μπορέσουν οι Ενωμοτίες να συνομιλήσουν μέσω Internet με προσκόπους από όλο τον κόσμο και να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες και νοοτροπίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες του πλανήτη μας…

 
H ώρα ήρθε και οι πρόσκοποι, αφού πρώτα έγινε μια ενημέρωση για το τι είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός, ενθουσιασμένοι άρχισαν να συνομιλούν μέσω ασυρμάτων με προσκόπους από την Αττική, την Χίο, την Λευκάδα, την Αλεξανδρούπολη ακόμα και από άλλες χώρες όπως Αγγλία, Πορτογαλία και Κύπρο.


Ύστερα οι πρόσκοποι πήγαν στην Εστία μας που τους περίμενε ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη στον σταθμό του JOTI καθώς μέσω Διαδικτύου μπόρεσαν να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με προσκόπους της ηλικίας τους που ζουν σε άλλες περιοχές της Αθήνας, της Ελλάδας ή και άλλων χωρών όπως Αγγλία, Βραζιλία, Μεξικό και Πορτογαλία.


Στο τέλος της δράσης, οι Ενωμοτίες εκτός από εμπειρία και γνώση πήραν και ένα αναμνηστικό για να το ράψουν στο ενωμοτιακό σημαιάκι τους και να θυμούνται με όλους όσους  μίλησαν μέσω ασυρμάτου ή μέσω Ιnternet και να σημειώσουν στο καλεντάρι του Οκτώβρη του 2013 το επόμενο JOTI-JOTA


Θα θέλαμε τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Ραδιοεραστιτεχνών Ελλάδος (http://www.grc.gr) για την πολύτιμη βοήθεια τους στο εγχείρημα μας.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ένας για όλους και όλοι… Κατασκήνωση!


Παιχνίδι, τραγούδι, γέλια, δράση, περιπέτεια, μύθος, πλοκή, χαρά….! Όλες αυτές οι λέξεις - και όχι μόνο - σε μία! ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ! Μία τόσο απλή λέξη, που κρύβει όμως τόσα πολλά! Μία λέξη που στο άκουσμά της και μόνο, σου έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό σου! Πράγματα που θα συμβούν (ή που ίσως να συμβούν) κατά τη διάρκεια αυτής και κάποια από αυτά είναι εύκολα και άλλα πάλι είναι πιο δύσκολα! Όλα όμως είναι για καλό και μόνο σκοπό! Και αυτός είναι ένας! Οι ωραίες αναμνήσεις που μένουν στο τέλος, στο μυαλό του κάθε παιδιού… Αλλά και των βαθμοφόρων!
Κυριακή 22 Ιουλίου λοιπόν και η Κατασκήνωση της 5ης και της 24ης Αγέλης Λυκοπούλων Κολωνού-Κεραμεικού, είναι γεγονός! Τα 19 Λυκόπουλα των δύο Αγελών, κατέφτασαν στον Ζωολογικό Κήπο της Νέας Υόρκης έτοιμα για μία περιπέτεια, παρέα με τον Σκίπερ και τους φίλους του τους πιγκουίνους! Μαζί τους και διάφορα άλλα ζώα του Ζωολογικού Κήπου!
Η πρόκληση μεγάλη! Θα καταφέρουμε άραγε να βρούμε τους τέσσερις πιγκουίνους που άρπαξε ο ιδιοκτήτης του Τσίρκου της Νέας Υόρκης;;; Μα ναι, για τον Κοβάλσκι, το Στραβάδι, το Ρίκο και τον Μορτ μιλάω! Έχουμε μόνο λίγες μέρες για αυτό, αλλά η πολύτιμη παρέα του Σκίπερ και του Βασιλιά Τζουλιέν, μας δίνει θάρρος και ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε!
Περάσαμε πολλές δοκιμασίες, ταξιδέψαμε σε πολλές χώρες, γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους, λύσαμε μεγάλα μυστήρια και τελικά τα καταφέραμε! Βρήκαμε όλους τους φίλους μας! Βρήκαμε όμως και την μαγεία! Την μαγεία μιας Προσκοπικής Κατασκήνωσης, την μαγεία της δημιουργίας δυνατών σχέσεων και φιλιών, την μαγεία του παιχνιδιού, την μαγεία του μύθου, την μαγεία του δεσίματος των Λυκοπούλων των δύο Αγελών, την μαγεία του ύπνου κάθε βράδυ, μετά από τόση κούραση και τόσους μήνες προετοιμασίας - διεξαγωγής της Κατασκήνωσης (και ναι, μιλάω για τους βαθμοφόρους), την μαγεία ακόμη και σε μία φρουτοσαλάτα για δεκατιανό!
Η μαγεία αυτή όμως κάποια στιγμή τελείωσε, για να έρθουν και άλλες μετά από αυτή! Έτσι λοιπόν στην πυρά λήξης την Παρασκευή, μπροστά σε λιγοστούς γονείς που είχαν και το κουράγιο των χιλιομέτρων του ταξιδιού, έπεσε η αυλαία της Κατασκήνωσής μας! Μιας Κατασκήνωσης που έφερε δύο Αγέλες (5η και 24η) να είναι πλέον πιο δυναμωμένες τη νέα χρονιά που ξεκίνησε και μιας Κατασκήνωσης που ευχή όλων είναι να άφησε τις καλύτερες των αναμνήσεων για τους αποδέκτες της ύπαρξής της! Για τα παιδιά! Θέλω να πιστεύω ότι έτσι και έγινε! Η πρώτη καλή ανάμνηση είναι γεγονός και είναι το σλόγκαν της (και τίτλος του άρθρου): «Ένας για όλους και όλοι…Κατασκήνωση!» Ένα σλόγκαν που τήρησαν τα Λυκόπουλα, τα οποία και ευγνωμονούμε εμείς οι γερόλυκοι για αυτό το ταξίδι! Ένα σλόγκαν που τήρησαν και οι βαθμοφόροι, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω έναν – έναν προσωπικά: την Νικολέτα, την Ευαγγελία, την Ελισάβετ, τον Δημήτρη, τον Πασχάλη, τον Αντώνη, τον Βασίλη!
Και εις άλλες αναμνήσεις….

Κωνσταντίνος Κώτσης.
Αρχηγός Κατασκήνωσης.

















Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Το κλειδί γύρισε, η Εστία άνοιξε…»

Σεπτέμβρης, αρχές Οκτώβρη...
Το κλειδί γυρίζει και πάλι στην εξώπορτα, η Εστία ανοίγει...
Καθαριότητα παντού, τακτοποίηση της αποθήκης, συντήρηση στο υλικό, τα αντίσκηνα στα ράφια, τα σχοινιά σε κιβώτια, οι βάρκες στο νεώσοικο, τα πανιά στους σάκους, όλα...όλα στη θέση τους. Τα πινέλα δίνουν χρώμα και φρεσκάδα, αφίσες στους τοίχους, φωτογραφίες στους πίνακες, έντυπα, ενημερώσεις, τηλεφωνήματα.
Νέα Προσκοπική χρονιά, νέα συναρπαστική Προσκοπική περιπέτεια...
Ο Αγιασμός, οι γονείς, η Επιτροπή, οι παλαιοί μας, όλοι μαζί. Οι πρώτη συγκέντρωση, η πρώτη Σύνοδος, η πρώτη συνάντηση, το πρώτο συμβούλιο. Αναβάσεις, εισδοχές, αναδείξεις Ενωμοταρχών, το Μηνιαίο Θέμα του Μόγλη, ο Προγραμματισμός. Νωπές αναμνήσεις... η τελευταία κατασκήνωση, η μεγάλη δράση, εικόνες χαρούμενων παιδιών, δυνατές φωνές, λαμπερά πρόσωπα, σκέψεις...:
Ξανά εδώ..., νέο ξεκίνημα, με διάθεση για το ''καινούργιο'' με ιδέες για το ''νέο''.
Ξανά εδώ..., συνειδητά και όχι από συνήθεια, με απόθεμα δύναμης, συνεπής στην προσπάθεια, απέναντι στις δυσκολίες των ημερών, απέναντι στην αμηχανία και τα αδιέξοδα της κρίσης.
Ξανά εδώ..., με μόνη αμοιβή, ένα ''μπράβο'' από τον πατέρα του Κώστα στη συνάντηση γονέων, ένα ''ευχαριστώ Αρχηγέ'' από τη Μαρία στο τέλος της Πρότυπης Ενωμοτίας και τη φωνή του Πέτρου, του ζωηρού Λυκόπουλου που παρακαλεί στη λήξη της πρώτης εκδρομής...''Ακέλα, μη φύγουμε, μόνο εδώ μ' αρέσει...''.
Το κλειδί γύρισε, η Εστία άνοιξε...
Μ' ένα χαμόγελο υποδέχομαι τους μικρούς μου φίλους και στο φετινό μας ταξίδι. Τους κοιτάζω στα μάτια, παίρνω δύναμη...
Είμαι περήφανος που είμαι ακόμη εδώ!

Καλή Προσκοπική χρονιά!





Θοδωρής Κεφαλάς
Γενικός Έφορος ΣΕΠ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κήποι της Αθήνας


Εθνικός Κήπος
Κυριακή 14 Οκτωβρίου
από τις 4 το απόγευμα

Mελωδικό απόγευμα με τη Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.
Θα προηγηθεί συναυλία του κιθαριστικoύ κουαρτέτου "Guitar 4-Tune" και παντομιμικό δρώμενο της σχολής τσίρκου Circus Dayz.
Eίσοδος από λεωφόρο Αμαλίας.

Το Αthens Art Network (Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο) με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, της  Διεύθυνσης Πρασίνου, των Μουσικών Συνόλων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  και της «Τεχνόπολις»  του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει την επόμενη εκδήλωση του προγράμματος "Κήποι της Αθήνας" στον Εθνικό κήπο την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 16.00.
Κύριος στόχος του ετήσιου προγράμματος είναι η ανάδειξη κήπων της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού, γενικότερα, (συμπεριλαμβανομένης και της οικολογίας) με τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους και τα παιδιά.
Άλλοι στόχοι είναι η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και η ενδεχόμενη συνεργασία καλλιτεχνών, η διάδραση διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης , η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των κήπων , η ένταξη περιθωριακών ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου και πιθανά μακροπρόθεσμα η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στους κήπους τουριστικό ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια για το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο.
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού. Το δίκτυο συνδικτυώνεται με άλλους φορείς και εγγυάται την επιτυχία των δράσεων όπου συμμετέχει ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία και διανέμει στα μέλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σύνθετης ανταλλακτικής μη νομισματικής οικονομίας.
Για πρώτη φορά συμπράττει στο πρόγραμμα ''Παρασκευή στην Αθήνα'' που έτρεξε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών , την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.
Το καλοκαίρι υποστηρίζει το  ''Athens World Music Festival'' που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολις»  του Δήμου Αθηναίων και στο κέντρο της Αθήνας στον άξονα της οδού Ερμού.
Για τους επόμενους μήνες το δίκτυο σχεδιάζει τις συνδυασμένες δράσεις του με άλλους φορείς δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ετήσιο πρόγραμμα ''Κήποι της Αθήνας'' που θα τρέχει έως και δυο Κυριακές κάθε μήνα.




Λίγα λόγια για το "Guitar 4-Tune" 

Το κιθαριστικό κουαρτέτο "Guitar 4-Tune" ιδρύθηκε το 2011 από απόφοιτους της τάξης του Στέλιου Μούστου, με σκοπό να εξερευνήσει τις δυνατότητες του σχετικού ρεπερτορίου (έργα αυθεντικά για τέσσερις κιθάρες και μεταγραφές) και να το παρουσιάσει σε χώρους διαφορετικής αισθητικής αντίληψης, αλλά πάντοτε προσβάσιμους στο ευρύ κοινό.

 Τα μέλη του κουαρτέτου:
Ανδρέας Μαδημένος
Δημήτρης Κλαυδιανός
Τάκης Πατές
Γιάννης Σοφός


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16.00 Guitar 4-Tune
Francis Kleynjans - Τα Τέσσερα Στοιχεία
Hansjoachim Kaps - La Anadidura
Paulo Bellinati - A Furiosa
Andrew York – Quiccan

17.00 Circus dayz
Παντομιμικό δρώμενο

17.00 Συμφωνική Oρχήστρα Δήμου Αθηναίων
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Οι Γάμοι του Φίγκαρο. Εισαγωγή
Gioachino Rossini (1792-1868): Tancredi. Εισαγωγή
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847): Οι Εβρίδες. Εισαγωγή
Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 40, Κ. 550 σε σολ ελάσσονα
Molto allegro
Andante
Menuetto.
Allegretto – Trio
Finale.
Allegro assai

 Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης