Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ελλήνων νίκες..

Πάντα πριν από κάποιο μεγάλο αγώνα αυτό που αξίζει περισσότερο είναι η προσμονή , η ανησυχία για το αποτέλεσμα , η ταύτιση των πραγμάτων και των καταστάσεων. Οι συνθήκες δίνουν σε όλους μας την ευκαιρία να γίνουμε και λίγο προπονητές , λίγο ιστορικοί και αρκετές φορές ρομαντικοί.
Πάντα όμως κάθε αθλητικό γεγονός που σχετίζεται με την πατρίδα μας, θυμίζει σε όλους μας τα βασικά χαρακτηριστικά του λαού μας. Του λαού που πέρασε τα τελευταία 30 χρόνια μέσα στην "χλιδή" και την εικονική υπερκατανάλωση. Ενός λαού που πάντα τα κατάφερνε...
Όλα τα σχόλια για σήμερα αναφέρουν την μάχη του Δαυίδ με το Γολιάθ. Δύο ήρωες που μας έχουν κάνει παρέα πολλές φορές.



Πρώτη φορά τους άκουσα στην παιδική μου ηλικία απο την φωνή του Φίλιππου Συρίγου...






Και τότε με την παρέα του Μπαρτέζ...






Αλλά και τότε που στραβοπάτησε ο Γολιάθ...




Μήπως όμως τελικά μας αξίζει να σκεφτόμαστε και διαφορετικά;
Γιατί απλά φίλοι μου γεγονότα επαναλαμβανόμενα παύουν να είναι τυχαία, αλλά να είναι αποτελέσματα προσπάθειας, κόπου, κούρασης, πίστης.
Να νιώσουμε ξανά περήφανοι σήμερα και η απάντηση να είναι αθλητική.  Να απαλλαγούμε από το "Σαββατόβραδο στην Καισαριανή" και να κάνουμε τους αντιπάλους μας να τραγουδάνε για την Παρασκευή βράδυ στην Πολωνία.




Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

"Οι Έλληνες αξίζουν το σεβασμό όλων"


«Αυτό που μας εμπνέει είναι η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό εμένα με εμπνέει πάρα πολύ. Ο λαός ο Ελληνικός έχει τεράστια περηφάνια για την ιστορία που κουβαλάει και αξίζει το σεβασμό όλου του κόσμου. Όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε τους Έλληνες, για την ιστορία τους, για τις αρχές, τη δημοκρατία, τις επιστήμες, για όλα αυτά που ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Οπότε, είναι πολύ δύσκολο, οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα.»

Η ερώτηση του ξένου δημοσιογράφου, μετά την πρόκριση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, με αντίπαλο τη Ρωσία, ήταν για το αν παίξαμε για να αποδείξουμε ότι η κυρία Μέρκελ κάνει λάθος που λέει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι Ελληνες σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο.Ο Φερνάντο Σάντος επέμεινε να απαντήσει, παρότι οι άνθρωποι της UEFA παρενέβησαν για να μην το κάνει, λόγω του πολιτικού χαρακτήρα της ερώτησης. Και η απάντηση του προπονητή της Εθνικής μας ομάδας ήταν αποστομωτική.

Πριν απο λίγες ημέρες, ο Φερνάντο Σάντος είχε πει: "Εγώ είμαι πιο Έλληνας από όλους τους Ελληνες!". Και χθες, ο...Έλληνας απ την Πορτογαλία απέδειξε ότι η παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας, ανυψώνει ακόμα περισσότερο την περηφάνια μας.

Καλή δύναμη...

"Ο έρωτας του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom)"



Από τις  14 Ιουνίου προβάλλεται η ταινία “Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ” που έχει ως κεντρικό ήρωα ένα πρόσκοπο. Πρόκειται  για μια γλυκιά κωμωδία, σαν τα παιδικά μας χρόνια. Ο Wes Anderson (Ο Απίθανος Κύριος Φοξ, Ταξίδι στο Darjeeling, The Squid and the Whale) μας αφηγείται μια ιστορίας αγάπης μεταξύ δωδεκάχρονων και θίγει έμμεσα σοβαρά θέματα του κόσμου των μεγάλων.


Υπόθεση (cine.gr)
Σε ένα απόμερο νησί της Νέας Αγγλίας, ένα νεαρό αγόρι είχε εξαφανιστεί από τους προσκόπους. Ο αρχηγός των προσκόπων (Edward Norton) μαζί με τη βοήθεια του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας (Bruce Willis) ξεκινούν την έρευνα για την ανεύρεση του. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι στην πραγματικότητα, το αγόρι το έχει σκάσει μαζί με την κόρη του Bill Murray και της Frances McDormand. Συγχυσμένα και προβληματισμένα, τα δυο δωδεκάχρονα παιδιά τρέχουν μακριά μαζί, ελπίζοντας να βρουν ο ένας στον άλλον αυτά που δεν τους δίνουν οι μεγαλύτεροι. Ως πρόσκοπος, ο Σαμ διαθέτει βασικές γνώσεις εξερευνητή. Η Σούζι έχει φέρει μαζί της το αγαπημένο της πικάπ και το 45άρι της Φρανσουάζ Αρντί που της έφερε η θεία της από τη Γαλλία, ένα τρίλεπτο ερωτικό σάουντρακ που την κάνει να ξεχωρίζει από το ρεύμα και δικαιολογεί την παρόρμησή της να φύγει από ένα περιβάλλον που δεν την καταλαβαίνει. Καθώς η οικογένεια της κοπέλας, οι πρόσκοποι κι ο μοναχικός σερίφης ψάχνουν για τα παιδιά, μια επικίνδυνη καταιγίδα ετοιμάζεται να χτυπήσει το νησί.


Πρωταγωνιστές η παιδική αθωότητα και η πρώιμη αναζήτηση του έρωτα μέσα από παιχνίδια, ζωγραφιές και περιπέτειες. Η παστέλ αισθητική του Anderson, που την έχουμε συνηθίσει στις προηγούμενες δημιουργίες του, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας βαραίνει αλλά καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ένας ολόκληρος νεόχτιστος κόσμος και μια ιστορία που εύκολα παρακολουθείς, χωρίς αυτό να την κάνει βαρετή. Σ’αυτά έρχονται να προστεθούν το υπέροχο καστ των ηθοποιών και οι ερμηνίες τους πάνω σε μοναδικά ιδιόρυθμους χαρακτήρες καθώς και το soundtrack που συνθέτει την γλυκιά και… περίεργη ατμόσφαιρα της ταινίας (προτείνω να κάτσετε μέχρι το τέλος των τίτλων για να το εκτιμήσετε!).

Μην ξεχνατε ότι άνοιξαν τα θερινά σινεμά! Οπότε πάρτε την παρέα σας, καθήστε αναπαυτικά στις καρέκλες σκηνοθέτη και απολάυστε τον πολύχρωμο ‘Ερωτα του Φεγγαριού!




Σε συνεργασία με την ODEON παρέχεται ειδική τιμή για τα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων 6,5 ευρώ / εισιτήριο με την επίδειξη της προσκοπικής ταυτότητας.

Η προσφορά ισχύει μόνο για τους κινηματογράφους ODEON.


Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στιγμές χαράς...

Πέρασαν 8 χρόνια απο εκείνες τις μέρες ...
Ηταν πάλι παρασκευή και μέσα στην καθημερινότητα της δουλειάς έπρεπε να κατέβω στον Πειραιά για να δω μια καλή προσφορά που μας είχαν κάνει, για να αγοράσουμε σωσίβια για την Κατασκήνωση.
Το πρόγραμμα ήταν σχεδόν έτοιμο, οι συμμετοχές δεν είχαν έρθει όλες, και η Εστία θύμηζε πολιορκημένη πολιτεία με το υλικό διάσπαρτο.
Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο...
- Ρε συ, το απόγευμα παίζει η Εθνική τον πρώτο αγώνα στο Euro. Δεν έρχεσαι από το σπίτι να τον δούμε;
- Τι να δούμε ρε Γιώργο; Εδώ έχω τόση δουλειά για την Κατασκήνωση. Άσε που θα φάνε 5 γκολ.
Κλείνοντας το τηλέφωνο σκέφτηκα μήπως τελικά ασχολούμαι παραπάνω απ' όσο πρέπει με την Κατασκήνωση. Κάνω ένα τηλέφωνο στην Υπαρχηγό μου ακούγοντας την γνωστή ατάκα.
- Τι θες πάλι;
- Εχω ένα επείγον ραντεβού, της λέω και το απόγευμα δεν μπορώ να περάσω...
Το απόγευμα όπως οι περισσότεροι θυμάστε ήταν μαγικό... Οι μέρες περνούσαν, φτάνει ή Τετάρτη και ξαναχτυπάει το τηλέφωνο...
- Το απόγευμα έχει κανονιστεί να δούμε όλοι το ματς με την Ισπανία στην "Αίθουσα Λευκαδίτη". Έλα...
Μια χαρά, σκέφτομαι. Φτάνει και η Κυριακή και μετά το αποτέλεσμα του τρίτου αγώνα αρχίζουν να με ζώνουν τα φίδια. Προκριθήκαμε και την Τετάρτη στον προημιτελικό εμείς θα είμαστε κατασκήνωση με την Ομάδα ... Τι θα κάνω τώρα; Ευτυχώς δεν είχα μόνο εγώ την ίδια σκέψη και οι αναστολές μου έφυγαν την ίδια μέρα.
- Αρχηγέ, πρώτη φορά παίζουμε προημιτελικό και θα το χάσουμε;
Σιγά μην το χάναμε... Έλα όμως που τον ημιτελικό δεν γινόταν να μην τον χάσουμε. Θα ήμασταν στην εξερεύνηση. Μια μαγική στιγμή... Η κάθε Ενωμοτία είχε την σχεδία της, ταξίδεψε και είχε κατασκηνώσει μόνη της. Είχα ξεχάσει τον ημιτελικό, τα είχα ξεχάσει όλα. Μέχρι που ο ουρανός πήρε φωτιά από τα βεγγαλικά σε όλη την Σαλαμίνα ... Όλοι καταλάβαμε ότι κάτι καλό έγινε .


ΤΕΛΙΚΟΣ λοιπόν και όλη η Ελλάδα να ψάχνει τρόπο να πάει στην Πορτογαλία!

Την Κυριακή έπρεπε να κάνω τις υποχωρήσεις μου ξανά στο πρόγραμμα που ενδόμυχα ήξερα ότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Με τις ανάλογες πατέντες, έπρεπε να το δούμε αυτό, να ζήσουμε τη στιγμή, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην έχουμε ξανά την ευκαιρία. Όλη η Ομάδα μαζεμένη με την προσμονή για κάτι μεγάλο. Εγώ όμως σε δίλημμα. Δεν ήθελα να εκτεθώ... Φοβόμουν πολύ μήπως μου φύγει κανένα "γαλλικό". Έκατσα λοιπόν στην τραπεζαρία . Όταν μπήκε το γκολ δεν άντεξα και πήγα κοντά. Τα κορίτσια της Ομάδας ήξεραν όλους τους παίχτες με τα μικρά τους ονόματα, τα αγόρια ήταν όρθια, ένα συναίσθημα πολύ περίεργο, ένιωθα ότι χάνω τον έλεγχο. Δεν πειράζει όμως, το συναίσθημα είναι πάντα πιο ισχυρό.
Είναι μικρές χαρές που σήμερα φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολες. Είναι πολλαπλή ή ερμηνεία και το συμβολικό πλαίσιο της ομαδικής προσπάθειας που φέρνει το μαγικό αποτέλεσμα. Είναι το παράδειγμα που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ να επαναλάβουμε και να μιμηθούμε σε κάθε μας ενέργεια .
Είναι η έκπτωση στο πρόγραμμά μας στην Κατασκήνωση, που μας θυμίζει ότι, πολλές φορές τα πράγματα είναι απλά...
Πέρασαν 8 χρόνια και μπορώ να ζητήσω συγνώμη για το φάκελο Κατασκήνωσης που έδωσα και εκείνο το βράδυ ακύρωσα το βραδινό παιχνίδι, χωρίς να ρωτήσω κανένα ... Μου είχαν κάνει δώρο μια μοναδική στιγμή που δεν μπορούσα να αντισταθώ.

Καλή επιτυχία σήμερα, στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειας που θα μας βοηθήσει για λίγο να ξανανεβούμε λίγο ψηλότερα ..

Κώστας Πατινιωτάκης