Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μια εικόνα χίλιες σκέψεις..


Είναι εύκολο πολλές φορές να χρησιμοποιούμε την έκφραση "μια εικόνα χίλιες λέξεις". Ένας σίγουρος τρόπος και πάντα πετυχημένος για να περιγράψουμε κάτι ώς συνήθως όμορφο. Αλλάζοντας όμως λίγο τις λέξεις θα μπορούσαμε να πούμε "μια εικόνα χίλιες σκέψεις".
Πραγματικά τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται παρατηρώντας την φωτογραφία και οι σκέψεις ξετυλίγονται σαν το κουβάρι της ιστορίας. Της ιστορίας του 15ου Συστήματος. Στην πραγματικότητα βλέπουμε μια οικογενειακή φωτογραφία γιατί αυτό είναι που αφήνει η χτεσινή γιορτή του 15ου Συστήματος.
Μια φωτογραφία που ζεί το ενεργό παρόν και τονίζει το όμορφο παρελθόν...
Μια φωτογραφία που δημιουργεί όνειρα για τις επόμενες γενιές...
Μια φωτογραφία που με μια προσεκτική ματιά έχει 3 ευτυχισμένους ανθρώπους που είχαν την χαρά να είναι Αρχηγοί στο Σύστημά μας...
Μια φωτογραφία με την Αρχηγό του Συστήματος που τα χτεσινά της λόγια μου δίνουν την ευκαιρία να κάνω τις 1000 σκέψεις...
Πραγματικά επαναλαμβάνοντας τα λόγια τις είναι ανάμεικτο το συναίσθημα να νιώθεις οτι σε χρειάζονται και παράλληλα να νομίζεις οτι μπορούν και χωρίς εσένα. Μπορούν όμως πραγματικά χωρίς εσένα Αρχηγέ μου;
Πολλαπλασιάζοντας το Αρχηγέ μου και λέγοντας Αρχηγοί μου ένα Σύστημα γράφει την ιστορία του με τους ανθρώπους του, που με την στάση τους και την επιλογή τους αποφασίζουν να είναι εκεί και κάνουν τα πάντα για τους Βαθμοφόρους τους θυμίζοντας πάλι τα λόγια της Αρχηγού.
Στα πρόσωπα τις φωτογραφίας κρύβεται και μια ευχή. Δεν είναι άλλη απο το να γίνεται κάθε χρόνο και να διακρίνουμε συνέχεια νέα πρόσωπα που με μια εικόνα θα κάνουν χίλιες σκέψεις. Χίλιες σκέψεις που σε λίγο καιρό φτίαχνουν 100 χρόνια ιστορίας για τα παιδιά που έμαθαν ότι ή 15η προχωρεί, υπερήφανα μπροστά.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

86η Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Κλάδου Προσκόπων

Αγαπητοί φίλοι ,

Εδώ είναι το ταξίδι…
Το σύνθημα για την Σχολή μας και παράλληλα η ευχή για τον καθένα ξεχωριστά.
Συχνά στους Προσκόπους προσπαθούμε να δώσουμε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τις δράσεις μας που σαν στόχο έχει να κάνει πιο ελκυστικό το περιβάλλον μας.
Έχει ποτέ άραγε κανείς από εμάς αναρωτηθεί γιατί το πετυχαίνουμε τόσο εύκολα; Η απάντηση είναι απλή αλλά και πολύπλοκη… ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ.
Το σίγουρο όμως είναι ότι κάθε στιγμή στην Προσκοπική μας ζωή είναι μοναδική και με τα σωστά συστατικά γίνεται ανεπανάληπτη.

Η λέξη ταξίδι με συντροφεύει τα τελευταία 15 χρόνια που έχω την χαρά να είμαι Βαθμοφόρος στην Προσκοπική κίνηση. Σε συντροφεύει από την πρώτη μου κατασκήνωση, από την κάθε εκδρομή αλλά και από το τέλος. Το τέλος που πάντα γίνεται νέα αρχή και νέο ταξίδι για κάτι διαφορετικό.
Η εκπαιδευτική Ομάδα της Σχολής μας έχει ταξιδέψει πολύ τα τελευταία χρόνια στον Κλάδο Προσκόπων και έχει να θυμάται πολλά από τα ταξίδια που έχει κάνει παρέα στο τρένο της εκπαίδευσης. Σίγουρα όμως δεν είναι εδώ για να νοσταλγήσει αναπολώντας αναμνήσεις και να μεταφέρει εμπειρίες από ταξίδια που έγιναν, γιατί απλά του καθένα από εμάς το ταξίδι είναι μοναδικό, δικό του και σφραγισμένο καλά στην μνήμη του. Είναι εδώ για να βοηθήσει, να παροτρύνει και να εμπνεύσει τον καθένα από εσάς ξεχωριστά να κάνετε τα δικά σας ταξίδια.

Να ταξιδέψετε με την Ομάδα σας εκεί που δεν μπορεί κανείς να πάει, εκεί που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί, εκεί που οι Πρόσκοποι ξέρουν πολύ καλά πως είναι όταν φτάνεις. Αυτή η διαδρομή δεν είναι άλλη από την αποστολή μας για ένα καλύτερο κόσμο που με τα κατάλληλα παιδαγωγικά εφόδια, τις σωστές γνώσεις, τη δημιουργική φαντασία γίνεται μια διαδρομή πραγματικά αξέχαστη.

Όλα είναι εδώ... όλα είναι απλά... εδώ είναι και το ταξίδι λοιπόν. Σας καλώ να ταξιδέψουμε μαζί πάνω από σύννεφα, πάνω από θάλασσες κι από στεριές…

Καλή αρχή σε όλους , καλό ταξίδι σε όλους ..

Πατινιωτάκης Κωνσταντίνος
Αρχηγός 86ης Σ.Β.Ε.Β.Π

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«Καλά... Εσύ στον κόσμο σου...»


Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, γιορτινές μέρες…
Χειραψίες, ασπασμοί, αγκαλιές και ευχή … "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος".
Απλή και ουσιαστική ευχή, που φέτος ακούγεται τυπική, συνηθισμένη περίεργη.

Η χρονιά που έφυγε, άφησε προβληματισμό και απογοήτευση, ενώ η νέα χρονιά δεν ήρθε με την ελπίδα της αρχής και την αισιοδοξία του καινούργιου.
Οι οικογένειες ανησυχούν, τα παιδιά και οι νέοι αγωνιούν, η καθημερινότητα αλλάζει. Στα πρόσωπα διαγράφεται η ανασφάλεια για τη δουλειά, για τα νέα οικονομικά δεδομένα και κανείς δεν χαμογελά στο … "ευτυχισμένο νέο έτος".
Και εσύ, ενώ συμμετέχεις σε συζητήσεις για τα δύσκολα που ήρθαν ή έρχονται, στο μυαλό σου έχεις το διήμερο της Ομάδας, τα κάλαντα της Αγέλης, τη χειμερινή δράση της Κοινότητας, την Κοπή της Πίττας του Συστήματος.
Ενώ η κρίση και το αδιέξοδο χτύπησαν την πόρτα σου, εσύ αναλύεις το πρόγραμμα στο Συμβούλιο, αφήνεις τις διακοπές σου για μια Σχολή, μιλάς ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο με παιδιά και γονείς, ετοιμάζεις τη βάρκα για την έξοδο των Θεοφανείων.
Σε μια συζήτηση ένας φίλος σου είπε: "Καλά… Εσύ στον κόσμο σου!". Μήπως είχε δίκιο;
Αιθεροβάμων; Γραφικός; "Αμετανόητος" Πρόσκοπος; Όχι… απλώς αισιόδοξος, διαφορετικός, πιστός στην ιδέα ενός καλύτερου κόσμου.
Έχεις αποδείξει με την προσπάθειά σου, πως δε χρειάζονται χρήματα για να ζήσει το παιδί στιγμές περιπέτειας και δημιουργίας. Έχεις πιστέψει πως η καλύτερη επένδυση για το μέλλον είναι τα παιδιά, οι νέοι και οι δυνατότητές τους.
Ζεις… στο κόσμο σου. Τα χαμόγελα, τα παιχνίδια, τα τραγούδια, οι κατασκευές, οι πλαγιοδρομίες, οι κορυφές, η μάθηση, η ζωντάνια, η προσφορά… Αυτός είναι ο κόσμος σου, παιδικός, μα τόσο σοβαρός, εθελοντικός, μα τόσο ουσιαστικός!
Αυτός ο κόσμος είναι το Προσκοπικό αντίδοτο στην κρίση…
Αν λοιπόν κάποιος φίλος σου ξαναπεί: «Καλά… Εσύ στον κόσμο σου…» να γυαλίσουν τα μάτια σου από περηφάνια και να πεις ’’ευχαριστώ’’, γιατί είναι ευχή, η καλύτερη ευχή για τη δύσκολη νέα χρονιά και για κάθε χρονιά.

Καλή σου χρονιά




Θοδωρής Κεφαλάς
Γενικός Έφορος ΣΕΠ