Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

28ος Γύρος Αθήνας. Στηρίζουμε τη ζωή!

Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης θα πραγματοποιήσουν τον “28ο Γύρο Αθήνας”, τη μαζικότερη αθλητική διοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί θεσμό για την πρωτεύουσα, την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 και ώρα 10:00π.μ., με εκκίνηση των αθλητών-τριών το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο φετινός “28ος Γύρος Αθήνας” είναι αφιερωμένος στους “Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, Αθήνα 2011” και επιδιώκει να διαδώσει το μήνυμα της συμμετοχής, της συναδέλφωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αποδοχής των ατόμων με ειδικές ικανότητες, που θα συμμετάσχουν μαζί μας.

Να είμαστε όλοι εκεί. Για τους φίλους μας με τις ειδικές ικανότητες, για εμάς και για την πόλη μας… Ενθαρρύνετε τα μέλη των Τμημάτων μας, να δώσουν το παρών, με την συμμετοχή τους. Οι Πρόσκοποι της Τ.Ε. Κεραμεικού - Κολωνού στηρίζουν την προσπάθεια. Στηρίζουν το "ευ αγωνίζεσθαι", σε έναν αγώνα συμμετοχής. Θέλουν να γίνουν αγγελιοφόροι του μηνύματος της συναδέλφωσης. Θέλουν να πλημμυρίσουν την πόλη μας, με γέλιο, κέφι και ζωντάνια.

Δημητρόπουλος Σταύρος
Τ.Ε Κεραμεικού - Κολωνού

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ιππασία στο Πάρκο Τρίτση



Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντωνης Τρίτσης", στους Αγίους Αναργύρους, βρίσκεται κάτω από το γνώριμο λόφο του Εκπαιδευτικού Προσκοπικού Κέντρου ΠΥ.ΒΑ.
Μια ευκαιρία για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ιππασία αποτελεί το Κέντρο Ιππασίας, που βρίσκεται σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο, κοντά στις λίμνες του Πάρκου. Διαθέτει άλογα, αλλά και γαϊδουράκια και πόνυ, με τα οποία μπορούν ενήλικες και παιδιά να κάνουν βόλτα στα μονοπάτια και στους γύρω λόφους.
Οι τιμή για μία βόλτα 10 λεπτών είναι 10 euro με το άλογο ή 5 euro με το γαϊδουράκι, ενώ για μία μεγαλύτερη διαδρομή με το άλογο και μάθημα περίπου μισής ώρας η τιμή είναι 18 euro. Το ποσό μπορεί να κατέβει αν γίνει συνεννόηση για ομάδα, με τον υπεύθυνο του Κέντρου Ιππασίας, κ. Δημήτρη Ρήγκο (697.7162193).

Μία ιδέα για δράση...

Καλό Πάσχα.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πρέπει πάντα να γίνεται κάτι για να θυμόμαστε


Είναι πολλές φορές που θυμόμαστε κάτι για να καταλάβουμε την αλήθεια.
Αρκετές στιγμές σκέφτομαι διάφορα και τις περισσότερες ένας στίχος βοηθάει να κλείσω την σκέψη μου...
Είναι απλό να μας λέει ο φίλος μας "Εγώ δεν είμαι ποιητής" να μας θυμίζει "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ" να ακούμε "...μόνο την πενιά" και να θέλουμε "το πρωί να είσαι εκεί και να μου πείς να μην φοβάμαι".

Ραγίζει απόψε η καρδιά

Υπάρχουν καλλιτέχνες και καλλιτέχνες. Υπάρχουν αυτοί που σα διάττοντες αστέρες, εμφανίζονται από το πουθενά, εκρήγνυνται εντυπωσιακά καθώς μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης και χάνονται.
Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που αναρριχώνται ήσυχα κι αθόρυβα και μένουν πάντα εκεί. Για όσους μπορούν να τους διακρίνουν, για όσους αντέχουν να κοιτάνε για ώρα ψηλά και μακριά.

Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν για μένα πάντα κάπου εκεί. Μου τη δίνει που έφυγε. Γιατί να φύγει; Λιγοστεύουν επικίνδυνα «αυτοί». Έφυγε νέος. Σε όλα νέος. Έγινε το κόκκινο μαντήλι του πουλί, τον έκλεισε στα φτερά του και πέταξαν μαζί.


Ραγίζει απόψε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι
Πολλά κομμάτια έγινε, σπασμένο ποτηράκι.

Θυμήθηκα που πίναμε σε τούτο το τραπέζι
Τώρα ποιος ξέρει πού γυρνά, ποιος ξέρει τι γυρεύει

Κανείς εδώ δεν τραγουδά, κανένας δε χορεύει
Ακούνε μόνο την πενιά κι ο νους τους ταξιδεύει

Τυχαία δήθεν αν τη δεις, φέρ’ την στο ταβερνάκι
Κρυμμένος θα ’μαι στη γωνιά, για να την δω λιγάκι

Κανείς εδώ δεν τραγουδά, κανένας δε χορεύει
Ακούνε μόνο την πενιά κι ο νους τους ταξιδεύει.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Γεράνεια Όρη. Τόσο κοντά και τόσο άγνωστα.


Τα Γεράνεια όρη εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και το Ηραίο (ακρωτήριο Μαλαγκάβι). Περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυονίδων. Είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνιακή ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια, αριές και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000). Από τα έγκατα των Γερανείων προέρχεται το ιαματικό νερό και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλλικό νερό του Λουτρακίου.
Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς (πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό, την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του.
Τα δάση, τα ποτάμια, τα ρέματα, οι πηγές, ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, τα μοναστήρια, τα χωριά Πίσσια και Περαχώρα, όλα μαζί και το καθένα χωριστά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Η μοναδική θέα, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη.


Πεζοπορικές Διαδρομές


Τα Γεράνεια, με την μεγάλη βιοποικιλότητα που παρουσιάζουν, τα νερά, την πολύ συχνή εναλλαγή του τοπίου, τα ήπια σχετικά μονοπάτια και την εξαιρετική θέα από τα περισσότερα σημεία, προσφέρονται για πεζοπορία για οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.


ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Δ. Άκρο – Βράχος – Πίντιζα – Φανερωμένη – Ντουσκιά


Γενική Περιγραφή: Διασχίζει τα Γεράνεια από Δυσμάς προς Ανατολάς και συνδέει μεταξύ τους όλες τις άλλες διαδρομές. Η θέα είναι εξαιρετική προς τον Κορινθιακό Κόλπο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, τον Κόλπο των Αλκυονίδων, τη λίμνη Βουλιαγμένης, την Περαχώρα, τα Πίσια, το Σχίνο και το Μακρυπλάγι.
Σήμανση: Πυκνή σήμανση, με κόκκινες τετράγωνες πινακίδες σε άσπρο φόντο ή κόκκινη μπογιά σε βράχια. Πινακίδες 12×12 εκατ.
Προσέγγιση: Ευκολότερος τρόπος πρόσβασης από περιοχή Παναγίας Φανερωμένης Πισίων.
Στοιχεία: Απόσταση περίπου 16000 μ.
Υψομετρική διαφορά : + 520 μέγιστη.


ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Μονή Οσίου Παταπίου – Πίντιζα – Γαλανόπουλος – Πίσια


Γενική Περιγραφή: Διασχίζει κάθετα τα Γεράνεια (ΝΔ-ΒΑ). Πολύ όμορφη διαδρομή με θαυμάσια θέα. Εναλλαγή τμημάτων με θαμνώδη βλάστηση και τμημάτων πευκοδάσους και ελατοδάσους. Το μικρό οροπέδιο γύρω από την Πίντιζα, που το περιβάλουν έλατα, είναι πανέμορφο. Εντυπωσιακή η θέα είτε προς την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου είτε προς την πλευρά του κόλπου των Αλκυονίδων
Σήμανση: Πυκνή σήμανση με τετράγωνες κίτρινες πινακίδες σε άσπρο και μαύρο φόντο. 12×12 εκατ. Από την πλευρά του Λουτρακίου υπάρχει και πυκνή σήμανση με κίτρινο χρώμα σε πέτρες.
Προσέγγιση: α) Από το χώρο στάθμευσης της Μονής Οσίου Παταπίου β) Από το χώρο στάθμευσης της ταβέρνας Πλάτανος, λίγο έξω από τα Πίσια.
Στοιχεία: Απόσταση περίπου 7000μ.
Υψομετρική διαφορά : +/-520μ


ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Χαρβάτι – Φίχτι –Δρίζα –Γαλανόπουλος – Αγ. Γεώργιος


Γενική Περιγραφή: Διασχίζει τα Γεράνεια ΝΑ – ΒΔ, διέρχεται από τις ομορφότερες τοποθεσίες του βουνού, μέσα από πευκοδάση και ελατοδάση. Στα ψηλά σημεία έχει υπέροχη θέα, έχει ήπια σχετικά κλίση και συνδέεται με τις περισσότερες από τις άλλες διαδρομές.
Σήμανση: Πυκνή, πλήρης σήμανση, με πράσινες τετράγωνες πινακίδες σε άσπρο φόντο.
Προσέγγιση: α) Από το Χαρβάτι, ακολουθώντας το χωματόδρομο που περνά μπροστά από το παλαιό λατομείο β) Από το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου (Πίσια), κινούμενοι στο χωματόδρομο προς Λουτράκι, θα δούμε πολύ σύντομα αριστερά μας τις πράσινες πινακίδες γ) Από τις άλλες διαδρομές (κόκκινη ή κίτρινη), όπως φαίνεται στο χάρτη.
Στοιχεία: Απόσταση περίπου 12500 μ.
Υψομετρική διαφορά : +780 και -450 ή +450 και -780 ξεκινώντας από το άλλο άκρο.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ένα βιβλίο για το Κατσιμίδι


Την Κυριακή 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λευκαδίτη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων παρουσίαση του βιβλίου «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, σε συνεργασία με το 15ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών. Ο Τζίμης και η Φίφη, πήραν σάρκα και οστά μπροστά μας και μας αφηγήθηκαν μέρος του ταξιδιού τους στις μακρινές αυτές λίμνες.
Το βιβλίο της Φωτεινής πωλείται πλέον από το Προσκοπικό Πρατήριο και μέρος των εσόδων από την πώλησή του διατίθεται για την ανακαίνιση του προσκοπικού Καταφυγίου του 15ου Συστήματος Προσκόπων Αθηνών στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας.

Μάριον Καραλή (Λέαινα)
Α.Σ. 15ου Σ.Π. Κολωνού

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Εργαστήριο Αερομοντελισμού


Υψηπέται Αετοί... και Αλεπούδες και Γεράκια. Η δράση είχε προγραμματιστεί καιρό τώρα. Οι Πρόσκοποι και των τριών Ενωμοτιών ήταν ιδιαίτερα ανυπόμονοι και συνάμα ενθουσιασμένοι με τη σημερινή συγκέντρωση. Κι αυτό γιατί το αντικείμενο ήταν κάτι πρωτόγνωρο σχεδόν για όλους, ακόμα και για κάποιους βαθμοφόρους: Εργαστήρι Αερομοντελισμού...


Μπάλσα, κοπίδια, κόλλες, γυαλόχαρτα και φυσικά το σχέδιο του αερομοντέλου Cosmos II, το οποίο κάθε Πρόσκοπος κατασκεύασε, γέμισαν τα τραπέζια του εργαστηρίου που είχε στηθεί στην εστία μας. Αφού έγινε η απαραίτητη παρουσίαση του θέματος και δόθηκαν οι πρώτες οδηγίες, σειρά είχαν η όρεξη και η ζωντάνια των Προσκόπων καθώς έκοβαν τη μπάλσα και έδιναν μορφή στην κατασκευή τους.


Μετά από αρκετό κόπο, το αποτέλεσμα της δουλειάς ικανοποίησε ιδιαίτερα όλους, αν και προς το παρόν όλα τα αερομοντέλα βρίσκονται υπό κατασκευή, αφού τα δύο βασικά μέρη του αερομοντέλου, η άτρακτος και οι πτέρυγες, χρειάζεται να παραμείνουν ακίνητα για να κολλήσουν, έτσι ώστε στο επόμενο στάδιο να ενωθούν και να ολοκληρωθεί η κατασκευή.




Ως τότε, οι Ενωμοτίες καταστρώνουν τα σχέδια πτήσης τους, για κατασκευή ακόμη μεγαλύτερου αερομοντέλου στην κατασκήνωση...

Καλές πτήσεις.

Παύλος Συμπεράς (Κόνδορας)
Αρχηγός 24ου Συστήματος Α/Π Κολωνού

Το μήλο κάτω από τη Χρυσομηλιά θα πέσει...


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011. Στην αυλή της εστίας μας επικρατεί μια έντονη αναστάτωση. Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και Βαθμοφόροι ετοιμαζόμαστε για εκδρομή. Μα ανάμεσά μας είναι και κάποιοι ενθουσιασμένοι μα διστακτικοί γονείς! Κρατούν βαλίτσα, κάποιοι ακόμα και προσκοπικό σακίδιο! Περίεργο… Η Αρχηγός τους μαζεύει σε ένα δωμάτιο και εμείς επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν.
Λίγη ώρα μετά προστίθενται στην παρέα μας 2 Ενωμοτίες ακόμα. Οι Κάστορες και οι Λύκοι. Κρατούν έναν φάκελο στα χέρια τους. Διαπραγματεύονται για να βγάλουν τον Ενωμοτάρχη και Υπενωμοτάρχη τους... Λίγο αργότερα ψάχνουν και κραυγή... Πολύ περίεργα πράγματα.
Η Χρυσομηλιά στο Περτούλι, ηλιόλουστη και καταπράσινη μας υποδέχεται! Τακτοποιούμαστε γρήγορα και κατευθυνόμαστε στο πέταλο. Περίεργο... Mαζί μας έρχονται και οι Κάστορες και οι Λύκοι. Στέκονται στο τέλος του πέταλου και ήσυχοι περιμένουν τη σειρά τους! Και η κραυγή τους ακούγεται «Με εμπειρία και σοφία, νέοι Πρόσκοποι κi εμείς. Περήφανοι... Γ-0-Ν-Ε-Ι-Σ»! Μα... ένα λεπτό... είναι οι γονείς του Συστήματος! Ήρθαν μαζί μας εκδρομή!!!???

Flying Fox για μικρα...
...και μεγάλα παιδιά!
 Σύσσωμο το 15ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών πέρασε 3 απίθανες ημέρες στις εγκαταστάσεις του Pindos Adventure Camp στην Χρυσομηλιά Τρικάλων. Rafting, flying fox και mountain bikes ήταν μόνο ένα μέρος των αμέτρητων δραστηριοτήτων του προγράμματός μας. Γονείς και παιδιά γίναμε ένα. Παίξαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, μάθαμε. Και όλα αυτά με μια δέσμευση! Να το επαναλάβουμε του χρόνου και κάθε χρόνο…


«Γέλια χαρά, γέλια χαρά, 15ου Συστήματος παιδιά»

Μάριον Καραλή (Λέαινα)
Α.Σ. 15ου Σ.Π. Κολωνού